Na úradoch úraduje letný režim. Čo si o tom myslia Košičania?

KOŠICE - V posledných rokoch sa stáva čoraz bežnejším javom, že niektoré úrady a inštitúcie zavádzajú počas letných mesiacov skrátené úradné hodiny. Tento koncept umožňuje zamestnancom odchádzať z práce skôr, zvyčajne už okolo poludnia.

skrátené úradné hodiny Pri využívaní poštových služieb či vybavovaní úradných záležitostí si občania musia overiť úradné hodiny danej inštitúcie. Napríklad niektoré pobočky Slovenskej pošty sú dočasne zatvorené. Foto: FB Mestská časť Košice Staré mesto

Skrátené hodiny doprajú zamestnancom viac času tráviť s rodinou, venovať sa záľubám a užívať si leto. To môže viesť k ich zvýšenej spokojnosti a motivácii. Výhody zainteresovaných štátnych zamestnancov však majú aj svoje tienisté stránky, ktoré zasahujú do života verejnosti. Otázne však ostáva: je to spravodlivé voči ostatným povolaniam?

Dopady na verejnosť

Napriek zmieneným výhodám pre zamestnancov má tento trend aj svoje nevýhody. Najmä pre verejnosť, ktorá sa na služby týchto inštitúcií spolieha.

Skrátené hodiny znamenajú menej času na vybavenie potrebných záležitostí. Ľudia, ktorí pracujú štandardne, často nemajú možnosť navštíviť úrady a inštitúcie v ranných hodinách a môžu byť frustrovaní z nedostatku poskytnutého času popoludní.

Tí, ktorí potrebujú vybaviť administratívne záležitosti, môžu čeliť dlhším čakacím dobám alebo nutnosti brať si voľno z práce, aby stihli obmedzené otváracie hodiny úradov.

„Pracujem na plný úväzok a často nemám možnosť odísť z pracoviska počas úradných hodín. Skrátené hodiny v lete sú pre mňa skutočnou komplikáciou, pretože to znamená, že si musím brať voľno alebo nájsť niekoho, kto mi pomôže s vybavovaním záležitostí, čo znamená ďalšie úradné vybavovanie, napríklad splnomocnenia u notára,“ prezradila nášmu denníku svoj názor pani Jana, matka dvoch detí.

Skrátené úradné hodiny počas leta môžu vytvárať pocit nespravodlivosti medzi zamestnancami rôznych odvetví. Mnohí pracovníci, napríklad zdravotníci, záchranári, predavačky, manuálni pracovníci a iní, nemajú možnosť využiť skrátené letné hodiny.

Ich pracovné zaťaženie a podmienky zostávajú rovnaké bez ohľadu na ročné obdobie, čo môže vyvolávať aj závisť voči tým, ktorí pracujú v klimatizovaných kanceláriách a majú výhodu skráteného pracovného času počas leta.

Názor pracujúcich

Pán Martin, podnikateľ v oblasti stavebníctva, hovorí: „Pre nás je takýto luxus nepredstaviteľný. Naša práca je viazaná na projekty a termíny, ktoré musíme dodržať, bez ohľadu na ročné obdobie. Aj keď chápem, že úradníci majú zrejme uhorkovú sezónu počas leta, pre našu firmu by skrátenie pracovných hodín znamenalo ohrozenie dokončenia projektov a finančné straty.“

Podobný názor má aj pani Zuzana, zdravotná sestra: „V zdravotníctve neexistuje niečo také ako skrátené hodiny. Naša práca je 24/7 a musíme byť k dispozícii kedykoľvek. Chápem, že každý si zaslúži viac voľna, ale musí existovať rovnováha. Nemôžeme si dovoliť, aby niektoré povolania mali výhody, ktoré iné nemajú, najmä keď ide o základné služby pre verejnosť.“

Zároveň dodala, že vďaka tomu, že pracuje na služby, má voľno aj počas týždňa, keď si, v prípade potreby, vie vybaviť úradné záležitosti. Niektorí zamestanci pracujúci od pondelka do piatku v rámci riadnych pracovných hodín však môžu mať problém stihnúť návštevu spomínaných inštitúcií po práci.

Na druhej strane, pán Ján, učiteľ na základnej škole, vidí pozitívne stránky: „Ako učiteľ mám počas leta prázdniny, čo mi umožňuje venovať sa rodine a oddychovať. Skrátené hodiny pre úradníkov počas leta považujem za rozumné, najmä ak sa to správne zorganizuje a nebude to mať negatívny dopad na verejnosť. Všetci potrebujeme čas na regeneráciu a ak to pomôže zvýšiť produktivitu a spokojnosť zamestnancov, som za.“

Výskum tiež ukazuje, že skrátené pracovné hodiny môžu mať pozitívny vplyv na psychické zdravie a pohodu zamestnancov. 

Psychologička Vladimíra Némethová pre Štandard vysvetľuje: „Skrátené hodiny počas letných mesiacov môžu pomôcť zamestnancom získať viac času na oddych a znížiť stres. To môže viesť k lepšiemu pracovnému výkonu a nižšej chorobnosti. Avšak, je dôležité, aby takéto opatrenia boli zavedené férovo a s ohľadom na všetky povolania.“

Ktoré inštitúcie v Košiciach majú skrátené úradné hodiny pre verejnosť?

Slovenská pošta už každoročne v letnom období dostáva kritiku verejnosti za skrátené hodiny počas leta. Niektoré z pobočiek dokonca zatvára počas víkendov celoročne, a tak verejnosti ostáva vybaviť si svoje záležitosti počas týždňa, pričom v lete len vo vyhradených a skrátených časoch.

Slovenská pošta sa na niektorých pobočkách snažila vyjsť v ústrety klientom, a teda v niektoré dni funguje dopoludnia a v iné dni v popoludňajších hodinách. Klient Slovenskej pošty si len musí overiť, či pošta v jeho okolí je otvorená, v akých časoch poskytuje svoje služby, prípadne či nie je dočasne zatvorená.

Občania majú na to svoj názor: „Čím viac platíme za služby pošty, tým horšie ich služby sú. Aj na iných poštách sú obmedzené hodiny,“ vyjadrila sa pani Erika na sociálnej sieti. Za pravdu jej dali aj ďalší rozhorčení obyvatelia Mestskej časti Košice-Západ, v ktorej dočasne uzatvoria jednu pobočku. Zhodujú sa, že kompetentní vôbec nemysleli na starších ľudí a že vybavovanie bude o to komplikovanejšie.

Sociálna poisťovňa a zdravotné poisťovne

Sociálna poisťovňa v Košiciach aj s vysunutým pracoviskom v Moldave nad Bodvou funguje počas úradných hodín v lete tak, ako počas celého roka, teda bez zmeny a bez skrátenia.

Rovnako je na tom aj Všeobecná zdravotná poisťovňa a Zdravotná poisťovňa Dôvera, pričom klienti majú možnosť vybavovať svoje záležitosti aj elektronicky, na ePobočke či prostredníctvom aplikácie.

Ďalšie štátne inštitúcie

Zmenu úradných hodín oznámil aj Bytový podnik mesta Košice a niektoré miestne úrady mestských častí, ktoré o tom informujú na svojich sociálnych sieťach či webových stránkach. Občania sa môžu stretnúť aj s obmedzením niektorých služieb.

Okresný úrad v Košiciach funguje rovnako ako počas roka, avšak v týchto dňoch treba počítať s dlhšími čakacími dobami, keďže klienti si v tomto období vybavujú predovšetkým cestovné doklady.

Zavedenie skrátených úradných hodín počas leta a mnoho výhod pre zamestnancov úradov a inštitúcií, ktoré toto opatrenie so sebou prináša, kladie zároveň otázky o rovnosti a dostupnosti služieb pre verejnosť.

Je teda jasné, že názor na skrátené úradné hodiny je rozdelený podľa povolania a pracovného prostredia. Kým pre niektorých je to vítané opatrenie na zlepšenie rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom, pre iných to predstavuje nerovnosť a možnú záťaž.