Katedrálny organový festival Bratislava otvorí americký virtuóz David Di Fiore

Katedrálny organový festival Bratislava otvorí americký virtuóz David Di Fiore, ktorý má na konte vyše tisíc sólových recitálov po celom svete.

Na otváracom koncerte jubilejného 15. ročníka uvedie v Katedrále sv. Martina pestrú zvukovú paletu katedrálneho organu vo výbere hudby od 18. po 21. storočie. Festival ponúkne deväť koncertov v bratislavskej katedrále a jeden v Lamači. Okrem renomovaných organistov sa predstavia slovenskí a zahraniční vokálni sólisti. Festival potrvá do 12. septembra.

Koncerty sa uskutočnia každý štvrtok v Katedrále sv. Martina od 19.30 h. Koncert v arcidiecéze zaznie 8. septembra o 15.00 h v Kostole sv. Margity v Lamači. Zahrá ho organista Nitrianskej katedrály Vladimír Kopec.

Na festivale sa predstaví aj najúspešnejšia slovenská organistka Monika Melcová. V rámci Roku českej hudby zaznie na festivale Dvořákov cyklus Biblické písně hneď dvakrát. Raz v originálnej češtine z Kralickej biblie v podaní opernej speváčky Ingridy Gápovej a organistu Martina Baka.

Dielo v nemeckej verzii zaspieva sopranistka Gudrun Sidonie Otto v sprievode organistu bazilejského dómu Andreasa Liebiga.

(tasr, fb)