Kravy spôsobujú eróziu pôdy, tvrdí PS. Kuffa: Chov dobytka do Malej Fatry patrí

Poslankyňa Progresívneho Slovenska Tamara Stohlová obviňuje Filipa a Štefana Kuffovcov z napomáhania oligarchom. Štátny tajomník rezortu životného prostredia Filip Kuffa kritiku odmieta, progresívcov nazýva nepriateľmi ľudu na vidieku.

Mimoriadne zasadnutie Výboru Naárodnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Farma Vrátna dostala podľa Stohlovej výnimku na pasenie dobytka v oblasti, kde je tretí stupeň ochrany prírody, do ktorej však zasahuje aj územie s najprísnejším piatym stupňom ochrany.

„Svahy sú tu prudké, pôda plytká a je tak náchylná na eróziu, porasty sú vzácne,“ argumentovala Stohlová. Podľa poslankyne by bolo v danom území lepšie pasenie kôz alebo oviec.

„Kuffovci rozprávajú o tradičnom hospodárení, gazdoch, ktorých treba podporovať, a pripisujú si zásluhy za spustenie pastvy v Snilovskom sedle, v skutočnosti však robia presne to, čo vždy – ohrozujú prírodu a pomáhajú sebe blízkym biznismenom,“ poznamenala na utorkovej tlačovej konferencii.

Filip Kuffa. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Pozemky, na ktorých sa dobytok pasie, majú patriť podnikateľovi Jánovi Smerekovi, ktorý bol bývalým poslancom za HZDS a šéfom Dozornej rady VSŽ. Vo Farme Vrátna sú spoločníkmi Smerekov zať Radek Macháň a Ján Holka, ktorý je aj konateľom firmy. Holka má byť takisto predseda predstavenstva v Smerekovej firme OMNITRADE, ktorá časť pasienku vlastní. Patrí jej takisto vedľa pasienku stojaca lanovka z Vrátnej doliny.

Podľa poslankyne PS majú mať Kuffovci prepojenie na týchto podnikateľov. Obviňuje štátnych tajomníkov na ministerstve životného prostredia Filipa a Štefana Kuffovcov z napomáhania záujmom oligarchov.

Filip Kuffa kritiku odmieta. „Ministerstvo životného prostredia pod Tomášom Tarabom (nominant SNS) podporuje iniciatívy miestnych gazdov, farmárov či pastierov s cieľom zachovať tradičné hospodárenie a rovnako zachovať a podporiť chov hospodárskych zvierat, a tým aj budovanie potravinovej sebestačnosti. Práve tieto činnosti neoddeliteľne patria do národných parkov,“ uviedol Kuffa.

Chov hospodárskych zvierat, koní a agroturizmus sú podľa envirorezortu väčším prínosom pri starostlivosti o horské či podhorské lúky a pasienky ako využívanie traktorov a inej ťažkej techniky. „Tú obhajujú pseudoaktivisti z Progresívneho Slovenska. PS, ktoré je nepriateľom ľudí žijúcich na vidieku starajúcich sa o krajinnú tvorbu, tomuto nikdy nebude rozumieť,“ dodali.

(lh, tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac