Záujem o psie hotely rastie. Kedy však majiteľom zvieraťa patrí finančná kompenzácia?

Zvierací ombudsman sa za 13 rokov praxe stretol s množstvom prípadov, kedy pobyt v zariadení ako psí hotel či škôlka zanechal na zvieratách trvalé následky práve vinou majiteľa zariadenia. "Napríklad psík prišiel o oko alebo zvieratá nemali dostatočný pohyb a boli celý čas svojho pobytu v klietkach, dokonca so zviazanými končatinami," uviedla organizácia.

Zdroj: Pixebay Ilustračná snímka. Zdroj: Pixabay

V prípade, že zvieraťu ublížili, má fyzické následky či zavinili smrť a je preukázateľná vina zo strany zariadenia, má majiteľ právo podať trestné oznámenie. Okrem trestu sa môže dožadovať aj finančnej kompenzácie za veterinárnu starostlivosť a liečebné náklady, tvrdí iniciatíva. Považuje tiež za dôležité, aby ľudia nahlasovali prípady, kde majú podozrenie, že zariadenie nezabezpečuje potrebnú a dostatočnú starostlivosť zvereným zvieratám.

Podnet môžu podať na regionálny orgán Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Zvierací ombudsman upozorňuje, že na zriadenie hotela alebo škôlky pre zvieratá si stačí založiť živnosť, prenajať alebo vlastniť priestor a upraviť ho podľa požiadaviek Úradu verejného zdravotníctva. Kontroly zariadení však podľa iniciatívy štát nevykonáva, pokiaľ niekto nenahlási podozrenie.

Je nutné zvážiť všetky riziká a vyhodnotiť aj zdravotný stav domáceho miláčika. Rovnako je nevyhnutné si overiť skúsenosti a referencie iných majiteľov zvierat. Pri návšteve zariadenia si treba všímať, koľko zamestnancov sa stará o daný počet psov, skontrolovať aj prostredie. Opýtať sa treba aj na podávanú stravu.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac