Generálny prokurátor Žilinka reaguje na správu Európskej komisie o stave právneho štátu

Obavy vyslovené Európskou komisiou v súvislosti so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry a právomocou generálneho prokurátora zrušovať rozhodnutia nižších prokurátorov vychádzajú z neznalosti alebo nepochopenia koncepcie ústavného postavenia a úloh prokuratúry Slovenskej republiky. Rovnako aj účelu sledovaného mimoriadnym opravným prostriedkom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku. Vyplýva to zo stanoviska generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

Maroš Žilinka. Foto: Jakub Kotian/TASR

Zdôraznil, že na čele slovenskej prokuratúry nie je ani Európska komisia, a ani jej predsedníčka. „Na čele prokuratúry SR je generálny prokurátor SR, ktorý riadi a kontroluje činnosť prokuratúry na všetkých stupňoch a nesie ústavnú zodpovednosť za činnosť, plnenie úloh a fungovanie prokuratúry,“ poznamenal Žilinka.

Ubezpečil všetkých, že slovenská prokuratúra ako samostatná hierarchicky usporiadaná jednotná sústava štátnych orgánov na čele s generálnym prokurátorom, v ktorej pôsobia prokurátori vo vzťahoch podriadenosti a nadriadenosti, si plní a vždy bude plniť ústavne definované poslanie prokuratúry. Medzi tie patrí ochrana práv a zákonom chránených záujmov fyzických osôb, právnických osôb a štátu.

Žilina vyslovil garanciu, že bude naďalej účelne využívať všetky právne nástroje v záujme ochrany zákonnosti a verejného záujmu.

(tasr)