Giorgia Meloniová pricestuje v sobotu na niekoľkodňovú návštevu Číny

Pôjde o prvú návštevu talianskej premiérky od jej nástupu do funkcie v roku 2022. Talianska vláda vlani odstúpila od čínskej infraštruktúrnej iniciatívy Jeden pás, jedna cesta (OBOR). Taliansko bolo pritom jedinou krajinou skupiny G7, ktorá sa k iniciatíve pripojila - čo Meloniová pred nástupom do funkcie označila za chybu.

Giorgia Meloniová. Foto: TASR/AP Giorgia Meloniová. Foto: TASR/AP

„Na pozvanie čínskeho premiéra absolvuje talianska premiérka Giorgia Meloniová od 27. do 31. júla návštevu Číny,“ uviedla hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie Mao Ning.

Iniciatíva OBOR je hlavným pilierom snahy Číny o rozšírenie svojho vplyvu v zámorí. Nezáväzné memorandum, ktoré Taliansko s Čínou uzavrelo, pritom obsahovalo rozsiahle prísľuby týkajúce sa spolupráce v logistickom, infraštruktúrnom či finančnom sektore. Obsahovalo však málo detailov a jeho nedostatočná transparentnosť vzbudzovala nedôveru medzi spojencami Talianska.

Od odstúpenia od OBOR sa Meloniovej vláda snaží urovnať vzťahy s Čínou, ktorá je dôležitým obchodným partnerom Talianska. Šéf talianskej diplomacie Antonio Tajani vlani navštívil Čínu a stretol sa so svojím rezortným kolegom Wang Im.

(tasr, afp)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac