Do registrov vojakov by mohli pribudnúť aj fotografie ich tetovaní

V priebehu výkonu štátnej služby by sa mohli vyhotovovať fotografie tetovaní vojakov opakovane, ak dôjde k ich zmene, doplneniu alebo odstráneniu. Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorú predložilo ministerstvo obrany do skráteného medzirezortného pripomienkového konania.

Snímka obrazovky 2024-07-25 o 11.20.04 Slovenskí vojaci. Foto: TASR/Jakub Kotian

Zavedenie zobrazenia tetovaní je podľa rezortu reflexiou na spoločenské trendy, slúžiť by malo aj na prípadné stotožnenie vojakov s tetovaniami s fašistickou, extrémistickou či inou symbolikou.

„Odber biologickej vzorky a zobrazenie podoby tetovania sa vykonáva spôsobom, ktorý nesmie ponížiť ľudskú dôstojnosť profesionálneho vojaka, a odber biologickej vzorky nesmie ohroziť ani zdravie profesionálneho vojaka,“ uviedol rezort.

Služobný úrad by mal do 31. decembra 2030 zabezpečiť fotografie tváre a tetovaní vojaka, ktorému vznikol služobný pomer pred 31. decembrom 2024. Profesionálny vojak by mal byť podľa materiálu povinný sa fotografovaniu podrobiť. „Priamy prístup k údajom vedeným v registri identifikačnej databázy, ktoré sa týkajú tetovania, ktoré má profesionálny vojak na určených častiach tela, prispeje Vojenskej polícii aj k napĺňaniu cieľa v oblasti boja proti radikalizácii a extrémizmu,“ tvrdí ministerstvo obrany.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac