Krajský súd rozhodol o treste pre lyžiara, ktorý usmrtil 8-ročného chlapca

Na štvrtkovom pojednávaní potvrdil pre 22-ročného Jakuba H. dvojročný podmienečný trest odňatia slobody za prečin usmrtenia z nedbanlivosti. Mladík bol začiatkom vlaňajšieho februára jedným z aktérov lyžiarskej zrážky v stredisku Veľká Rača - Oščadnica. Po tej zomrel osemročný Alex.

sud-lyziar-cadca Archívna snímka: Na hlavné pojednávanie prišiel nielen obžalovaný Jakub, ale aj obaja rodičia nebohého Alexa. Foto: RV

Žilinský krajský súd svojím rozhodnutím nevyhovel odvolaniu prokuratúry požadujúcej pre vinníka zrážky nepodmienečný trest odňatia slobody, ale zároveň zvýšil nemajetkovú ujmu pre každého z rodičov z približne 13-tisíc eur na 25-tisíc eur.

Tragédia sa stala na strmej zjazdovke v časti Lalíky. Podľa obžaloby Jakub v zjazdovom postoji na strmom lyžiarskom svahu neprispôsobil rýchlosť jazdy, nevenoval pozornosť situácii na svahu a zozadu vrazil do pred ním jazdiaceho Alexa, ktorý tu lyžoval so svojimi príbuznými z Trstína. Následky prudkej zrážky boli fatálne, popri množstve pomliaždenín utrpel 8-ročný chlapec opuch mozgu a prerušenie krčnej miechy.

(tasr)