Aktivisti sú proti realizácii megalomanskej stavby v Demänovskej doline

Najväčšia lávka na svete by mala vzniknúť v Demänovskej doline. Zámer sa však nepáči ochranárom, ktorí tam žiadne megalomanské atrakcie nechcú. Skoro kilometrová stavba by spojila Priehybu s Peknou vyhliadkou a ponad dolinu by viedla až 120 metrov vysoko.

cesko-Sky-Bridge-visuty-most6 Najdlhšia visutá lávka pre peších v lyžiarskom stredisku Dolní Morava v Českej republike. Ilustračné foto. Foto: tasr

„Bol by to najdlhší visutý most na svete a ponúkal by krásne výhľady, zážitky v rámci Nízkych Tatier. Išlo by o sprístupnenie krásnej lokality Habarka. Je tam koliba, ktorá v lete nefunguje, takto by ožila,“ uvádza riaditeľ strediska TMR Jasná Nízke Tatry Jiří Trumpeš. 

Ako však argumentujú aktivisti, v Demänovskej doline sa nachádzajú desiatky kilometrov turistických chodníkov s nádhernými výhľadmi. Nevidia zmysel v tom, prečo tam má pribudnúť ďalší.

„Takýmto umelým a hrubým spôsobom by človek ešte viac zhoršil to, čo v Demänovskej doline napáchal,“ uviedol Miloš Prokop zo združenia Pre Dolinu. 

(rtvs, kol)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac