Prípravné práce na stavbu vojenskej nemocnice v Prešove sa už začali

Celý projekt má byť financovaný rezortom obrany, ktorého šéf deklaroval, že je ministerstvo na to pripravené. Nová nemocnica má byť koncovým typom zdravotníckeho zariadenia, ktorý v regióne Šariš poskytne viac ako 2 800 pracovných miest pri lôžkovej kapacite približne 950 lôžok. Tie sa dajú v prípade potreby reprofilizovať až na kapacitu 1 300 lôžok. Projekt by mal podľa odhadov stáť 550 miliónov eur.

kaliňák Robert Kaliňák. Foto: Martin Baumann/TASR

„Začali sa už prípravné práce s výrubom zelene, pripravujú sa búracie práce, prekládka inžinierskych sietí, samozrejme, zriadenie staveniska, vybudovanie komunikácií, ktoré stavenisko potrebuje a s napojením na súčasnú infraštruktúru, ktorá tam je. To je fáza asi troch mesiacov. So zakladacími prácami by sa malo začať niekedy na prelome septembra-októbra,“ priblížil riaditeľ Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku a koordinátor projektu Marian Križko.

Výstavba by podľa neho nemala ovplyvniť chod prešovskej nemocnice, s istými obmedzeniami však ľudia počítať musia. „Výstavba novej budovy bude v odľahlej, zadnej časti areálu, ale keďže k nej neexistuje samostatný vstup a musíme využívať infraštruktúru, kadiaľ dnes chodia pacienti, lekári, sestry, návštevy, tak to bude počas nasledujúcich rokov výstavby naozaj zvýšená záťaž,“ priblížil.

Kaliňák odhaduje, že reálne by sa stavba, ak sa všetko bude dariť, mohla začať ku koncu jari budúceho roka. Ambíciou je sfunkčniť nemocnicu do troch rokov. Súčasná Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana sa transformuje do novej budovy, čím sa zvýši rozsah zdravotnej starostlivosti.

Rovnako sa má do novej budovy presunúť aj aktuálny personál. Minister i Križko očakávajú, že nová nemocnica zároveň priláka i ďalších zamestnancov.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac