Leva berberského z bojnickej ZOO utratili. Vo voľnej prírode už nežije ani jeden

Aslan dlhšie trpel zdravotnými problémami. Ochorenie, ktorým trpel, bolo závažné, nezvratné a najmä neliečiteľné. Ešte uplynulú nedeľu ho vyšetril zmluvný veterinár bratislavskej ZOO za prítomnosti veterinára z tej bojnickej.

451823373_921475366679896_8577198838017060521_n Lev Aslan. Foto: FB ZOO BOJNICE

„Keďže Aslan kríval a chôdza mu spôsobovala čoraz väčšie problémy, absolvoval röntgenové vyšetrenie. Na výsledky testov sme čakali niekoľko dní a Aslan zostával v zázemí, aj keď na pár chvíľ sa ukázal návštevníkom aj vo vonkajšom výbehu,“ spomenula hovorkyňa bojnickej ZOO Andrea Klasová.

Zdravotný stav leva sa však rapídne zhoršoval. Po dôkladnom posúdení výsledkov vyšetrení zhodnotili prognózu jeho zdravotného stavu – mal rozsiahly nádor kosti v oblasti lopatky. Tento stav sa vzhľadom na druh zvieraťa nedá riešiť chirurgicky ani medikamentózne, a preto zviera utratili.

Lev Aslan sa narodil 1. januára 2011 v ZOO Neuwied v Nemecku. Do bojnickej ZOO prišiel 1. júna 2013. Po pol roku k nemu prišli samice Gina a Busettaba. Prvý odchov levov berberských, kde bol zakladateľ práve Aslan, sa v Bojniciach podaril v roku 2014, keď sa v decembri narodili dve mláďatá – Ramzes a Zara.

„Keďže táto nepríjemná správa prišla rýchlo a nečakane, je predčasné hovoriť o novom samcovi leva berberského v našej zoo. O ďalšom postupe rozhodne koordinátor pre chov, ktorý určí, či, kedy a odkiaľ príde nový lev,“ dodala Klasová. Lev berberský už vo voľnej prírode vyhynul. Posledný lev berberský v prírode zahynul v Maroku v roku 1942. Prežíva iba v zoologických záhradách.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac