Trump na stretnutí s Netanjahuom kritizoval Harrisovú za poznámky o obetiach v Gaze

Donald Trump sa s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom stretol deň po tom, ako sa Netanjahu vo Washingtone zišiel s americkým prezidentom Joeom Bidenom a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

Donald Trump Benjamin Netanjahu Vľavo Donald Trump sa v Palm Beach na Floride stretol s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Foto: TASR/AP

Trump na Floride vo svojom sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra a jeho manželku Saru vrúcne privítal. Následne skritizoval Harrisovú, ktorá Netanjahuovi na ich štvrtkovom stretnutí tlmočila svoje „vážne obavy“ z vysokého počtu civilných obetí izraelskej ofenzívy v Pásme Gazy. „Myslím si, že jej poznámky boli neúctivé,“ povedal Trump. „Nechápem, ako ju niekto, kto je žid, môže voliť“, dodal.

Netanjahu chce rýchlejšie dosiahnutie prímeria

Netanjahu dúfa, že jeho návšteva USA povedie k rýchlejšiemu dosiahnutiu dohody o prímerí. „Dúfam, že to tak bude. Ale myslím si, že to ukáže čas,“ povedal novinárom.

Vyjadril tiež presvedčenie, že k posunu v rámci úsilia o dohodnutie prímeria došlo vďaka vojenskému tlaku zo strany Izraela.

Trump odmietol, že by v jeho vzťahu s izraelským premiérom bolo akékoľvek napätie. „Vždy sme mali výborný vzťah,“ povedal a pripomenul ústretové kroky, ktoré voči Izraelu urobil keď bol prezidentom. Tie zahŕňajú presun amerického veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema či odstúpenie Spojených štátov od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom.

Poďakoval Trumpovi pred Kongresom

Netanjahu v stredu vystúpil s prejavom v americkom Kongrese, kde Trumpovi okrem iného poďakoval za všetko, čo už spravil pre Izrael. „Chcem sa poďakovať aj prezidentovi Trumpovi za všetko, čo urobil pre Izrael – od uznania zvrchovanosti Izraela nad Golanskými výšinami cez konfrontáciu s iránskou agresiou až po uznanie Jeruzalema za naše hlavné mesto a presunutie amerického veľvyslanectva,“ povedal.

Netanjahua zároveň americký exprezident kritizoval za zlyhania izraelských bezpečnostných síl, vďaka ktorým bolo podľa jeho slov možné, že palestínske militantné hnutie Hamas vykonalo 7. októbra bezprecedentný útok na Izrael, na ktorý ten odpovedal rozpútaním ofenzívy v Gaze.

(tasr, dv)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac