Benátky si pochvaľujú turistickú daň: dva a pol milióna eur navyše a menej turistov

Jedno z najznámejších talianských miest považuje zavedenie dočasného vstupného poplatku pre jednodenných návštevníkov za úspech. Do pokladnice priniesol rekordný príjem, zatiaľ čo v stiesnených benátskych uličkách znížil množstvo ľudí.

Na snímke z 2. januára 2024 Námestie sv. Marka v Benátkach. Foto: TASR/ANSA Na snímke z 2. januára 2024 Námestie sv. Marka v Benátkach. Foto: TASR/ANSA

Rezervačný vstupný poplatok päť eur sa začal vyberať 25. apríla a za 29 dní skúšobnej prevádzky priniesol podľa starostu Benátok Luigiho Brugnara vyše 2,425 milióna eur.

Mesto pri predstavení svojho zámeru v apríli očakávalo výnos asi 700-tisíc eur. V budúcom roku to môže byť ešte viac, keďže počas najvyťaženejších dní sa poplatok má zvýšiť na 10 eur.

„Experiment zafungoval a môžeme sa posunúť ďalej. Podrobnejšia analýza údajov bude k dispozícii na jeseň,“ povedal starosta Brugnaro. Pri experimente s platením za vstup do mesta od 8:30 do 16:00 návštevníci mohli prostredníctvom internetu získať QR kód, ktorý si stiahli do mobilov.

(tasr, cnn)