Blinken na stretnutí s Wang Im upozornil na kroky Číny pri Taiwane

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pripomenul aj podporu, ktorú Peking poskytuje Rusku.

Antony Blinken a Wang I. Foto: TASR/AP Antony Blinken a Wang I. Foto: TASR/AP

Peking niekoľko dní po májovej inaugurácii taiwanského prezidenta Laj Čching-tea spustil veľké vojenské cvičenie, ktoré simulovalo námornú blokádu tohto ostrova.

Čína pokladá Taiwan za súčasť svojho územia a opakovane vyhlásila, že jedného dňa tento ostrov ovládne. Na dosiahnutie tohto cieľa nevylučuje použitie vojenskej sily.        

Blinken a čínsky šéf diplomacie Wang I sa stretli pomimo hlavného programu summitu Združenia ministrov zahraničných vecí Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v Laose. Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller vo vyhlásení uviedol, že ministri mali „otvorenú a produktívnu“ diskusiu o dôležitých bilaterálnych, regionálnych a globálnych záležitostiach.

Vysokopostavený predstaviteľ amerického rezortu diplomacie povedal, že rokovanie trvalo jednu hodinu a 20 minút. Bliken počas neho pripomenul aj záležitosti ľudských práv na Taiwane, v Tibete a Hongkongu, či podporu, ktorú Čína poskytuje Rusku. Americký minister hovoril aj o osobách, ktoré sú neprávom zadržiavané v Číne a potrebe dosiahnuť v tejto záležitosti pokrok, dodal predstaviteľ.

(tasr, afp, reuters)