Polícia v prvý deň olympijských hier v Paríži zmarila protest proti zmene klímy

Demonštranti z organizácie Extinction Rebellion (XR - Vzbura proti vyhynutiu) už v minulosti zablokovali mosty cez Temžu v Londýne. Teraz plánovali obsadiť most Pont des Arts cez Seinu, kde sa len pár hodín predtým konal otvárací ceremoniál olympijských hier.

Britain Greta Thunburg Ilustračný záber protestu klimatických hnutí. Foto: TASR/AP

Bezpečnostné sily sú v celoštátnej pohotovosti po piatkovej sabotáži, ktorá v piatok skoro ráno prerušila vlakovú dopravu v celom Francúzsku. Akcia na moste, o ktorej organizátori predtým uviedli, že bude „viac viditeľná ako rušivá“, bola odvolaná po tom, čo polícia zaútočila na skupinu novinárov, ktorí sa chystali informovať o proteste.

„Francúzska vláda vynaložila veľké zdroje na zablokovanie našej špeciálnej olympijskej akcie,“ uviedla XR Francúzsko na sociálnej sieti X. „Naša demokracia horí a my sledujeme plameň Paríža 2024,“ dodala.

Už v utorok polícia zadržala osem aktivistov XR za nálepky v parížskom metre kritické voči hrám. Neskôr ich prepustili.

Organizátori olympijských hier v Paríži prisľúbili „bezprecedentné“ opatrenia v oblasti klímy znížením uhlíkovej stopy podujatia na polovicu v porovnaní s predchádzajúcimi hrami. Akademici a aktivisti však boli skeptickí a kritizovali sponzorstvo hier automobilkou Toyota. Klimatickí aktivisti preto tento týždeň vyvesili v Paríži a ďalších piatich francúzskych mestách falošné reklamy na Toyotu ako spoločnosť s vysokými emisiami.

(tasr, afp)