Americké úrady zachránili na Comic-Cone v San Diegu desať obetí obchodovania s ľuďmi

Desať obetí obchodovania s ľuďmi sa podarilo zachrániť agentom pracujúcim v utajení počas popkultúrneho festivalu Comic-Con v americkom meste San Diego, vyhlásila v noci na štvrtok americká prokuratúra.

2024_Comic_Con529088060147 Na snímke fanúšik komiksov Jesus Rodriquez v kostýme postavy Deadpoola pózuje na najväčšej výstave filmov, komiksov, seriálov, hier a popkultúry na svete Comic-Con International v americkom San Diegu v noci na 26. júla 2024. Foto: TASR/AP

Príslušníci polície v San Diegu, federálni agenti a agenti námornej spravodajskej služby sa počas spoločnej akcie vydávali za záujemcov o sexuálne služby. Šéf polície v San Diegu Scott Wahl uviedol, že pomocou inzerátov sa podarilo identifikovať a zatknúť viac než tucet osôb.

Počas akcie sa podarilo zachrániť desať obetí obchodovania s ľuďmi. Jedna z obetí mala iba 16 rokov, vyhlásil generálny prokurátor štátu Kalifornia Rob Bonta.

„Obchodníci sa ľuďmi žiaľ využívajú masové akcie ako je Comic-Con na profitovanie zo svojich obetí,“ dodal.

Tlačové oddelenie Comic-Conu označilo informácie za znepokojujúce. Festival dodal, že spolupracuje s množstvom vládnych agentúr a je pripravený v maximálnej miere pomôcť orgánom činným v trestnom konaní.

Comic-Con v San Diegu je jedným z najväčších festivalov populárnej kultúry na svete. Konal sa od štvrtku do nedele a podľa odhadov ho mohlo navštíviť až 135-tisíc osôb. Festival bol pôvodne určený pre fanúšikov komiksov, neskôr však jeho popularita prudko narástla. V súčasnosti sa ho zúčastňujú aj hollywoodske hviezdy a filmové štúdiá, ktoré ho využívajú na oznamovanie svojich najnovších filmových a seriálových projektov.

(tasr, afp)