Viac domácim, menej imigrantom. Nemeckí politici chcú zmeniť systém dávok

Nemecký sociálny systém dlhodobo zaťažuje prísun nových prisťahovalcov. Podľa nemeckého denníka Bild chcú preto politici z CDU a CSU nastaviť dvojstupňové prideľovanie sociálnych dávok. Imigranti by od štátu dostali nižšiu finančnú výpomoc oproti dávkam, na ktoré by mali nárok rodení Nemci.

5FAA5200C49F06F7899022 Na snímke predseda nemeckej opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich Merz reční počas 35. celoštátneho zjazdu nemeckej CDU v nemeckom Hannoveri 9. septembra 2022. Foto: TASR/DPA

Predseda frakcie CSU v Bundestagu Alexander Dobrindt, uviedol, že je potrebné vytvoriť nový systém sociálneho zabezpečenia špeciálne pre žiadateľov o azyl, ktorých pred dvoma rokmi v krajine žilo približne 1,5 milióna. Vyriešil by sa tým podľa neho problém neustále rastúcich nákladov spojených so sociálnou pomocou a rastúcim podielom zahraničných príjemcov.

Polovicu nemeckých príjemcov sociálnej pomoci totiž v súčasnosti tvoria cudzinci, pričom v roku 2010 to bola len pätina.

Štatistiky Bildu navyše ukazujú, že počet nemeckých poberateľov sociálnych dávok klesá, zatiaľ čo počet zahraničných poberateľov sa zvyšuje. Začiatkom tohto roku nemecké úrady zaznamenali v porovnaní s predchádzajúcim rokom odchod približne 26-tisíc nemeckých príjemcov a nárast o 61-tisíc zahraničných príjemcov.

(dak)