Nemecký minister obrany vyzval na navýšenie výdavkov na obranu

Boris Pistorius požaduje zvýšenie výdavkov na obranu "nad hranicu dvoch percent HDP". Považuje to za nevyhnutný krok v neistých časoch.

Pistorius vylúèil nasadenie nemeckých vojakov vo vojne na Ukrajine Nemecký minister obrany Boris Pistorius. Foto: TASR/AP

Nemecký minister obrany Pistorius svoju požiadavku vyslovil počas príhovoru na pôde Ázijsko-tichomorského centra pre bezpečnostné štúdiá (APCSS) v Honolulu v americkom štáte Havaj. Odôvodnil ju neistými časmi, hrozbami zo strany Ruska a rastúcim napätím vyvolaným krokmi Číny.

Dve tretiny členov NATO v súčasnosti vynakladajú na obranu aspoň dve percentá HDP, uviedol nemecký minister. „Nemecko je medzi nimi. Vydávame na obranu o 150 percent viac než pred desiatimi rokmi. Nemôžeme a nesmieme sa tam však zastaviť. Na pozadí ruskej agresie musíme prekročiť hranicu dvoch percent a musíme to urobiť rýchlo. Toto je jasná výzva adresovaná aj vláde mojej krajiny,“ vyhlásil.

Pistorius zároveň zdôraznil dôležitosť partnerstva medzi Berlínom a Washingtonom a ubezpečil partnerov, že Nemecko vyvíja viac aktivít na odstrašenie a obranu. Ako príklad uviedol nasadenie nemeckých jednotiek v Litve.

„Nemecko zohráva pri obrane východného krídla NATO ústrednú úlohu,“ vyhlásil. Najväčším ohrozením bezpečnosti v Európe podľa neho naďalej zostáva vojna na Ukrajine.

V indo-tichomorskej oblasti vyvoláva podľa Pistoriusa obavy postup Číny. „Úlohou Číny je podporovať medzinárodný poriadok spočívajúci na pravidlách. Ak to neurobí, ohrozí svoj vlastný príbeh o ekonomickom úspechu,“ dodal.

(tasr, dpa)