Európska únia kritizuje mimosúdne zabitie politického vodcu hnutia Hamas

Hovorca najvyššieho diplomata EÚ Josepa Borrella vo štvrtok kritizoval vraždu vodcu palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíla Haníju a potvrdil nesúhlas EÚ s mimosúdnym zabíjaním.

Európska Únia Ilustračná foto: frimufilms/ Freepik

Prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) ešte predtým požiadal o vydanie zatykača na Haníju na základe rôznych obvinení z vojnových zločinov, dodal hovorca.

Borrellov hovorca tiež vyzval na maximálnu zdržanlivosť, „pretože ďalšia eskalácia na Blízkom východe a v širšom regióne neprinesie zisk žiadnej krajine ani národu“. Irán a Hamas obviňujú Izrael zo zabitia Haníju pri leteckom útoku v noci na stredu v Teheráne, kde sa zúčastnil na zložení slávnostného sľubu nového iránskeho prezidenta Massúda Pezeškijána.

Iránske vedenie vykoná „krvnú pomstu“ proti Izraelu, varoval vo štvrtok najvyšší iránsky veliteľ a uviedol, že je to len otázkou správneho načasovania odvety. „Jedinou istotou je, že sionisti tento čin trpko oľutujú,“ povedal náčelník generálneho štábu iránskych ozbrojených síl Mohammad Bákerí. Irán často označuje Izrael ako sionistov alebo sionistický režim.

(tasr)