Výkonnou riaditeľkou MVF sa stala diplomatka Linda Kapustová Helbichová

Vo funkcií riaditeľa Medzinárodného vyšehradského fondu (MVF) slovenská diplomatka Linda Kapustová Helbichová nahradila doterajšieho riaditeľa, ktorým bol zástupca Českej republiky Petr Mareš.

„Vyšehradská štvorka je unikátny projekt spájajúci Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko v témach spoločného záujmu, k čomu významne prispieva aj Medzinárodný vyšehradský fond. Podporuje praktické programy v oblasti vzdelávania, vedy, výskumu, kultúry či cezhraničnej spolupráce. Verím, že pod vedením novej riaditeľky bude naďalej pokračovať naša medzinárodná vyšehradská spolupráca, a to aj za hranicami V4,“ zhodnotil šéf rezortu diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) a dodal, že Kapustová Helbichová prináša skúsenosti a odborné znalosti, ktoré budú pre MVF dôležitým prínosom. Zároveň jej vo funkcii zaželal čo najviac úspechov.

Nastupujúca výkonná riaditeľka MVF Kapustová Helbichová doteraz pôsobila v rámci Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) v oblasti ekonomickej diplomacie, v minulosti zastávala pozíciu zástupkyne veľvyslanca na slovenskej ambasáde vo švajčiarskom Berne a takisto funkciu zástupkyne výkonného riaditeľa MVF.

MVF so sídlom v Bratislave je inštitucionalizovanou formou vzájomnej spolupráce štátov Vyšehradskej skupiny. V pozícii výkonného riaditeľa MVF pôsobí slovenský diplomat tretíkrát. Slovensko malo svojho zástupcu vo vedúcej pozícii v rokoch 2000 až 2003 (Urban Rusnák) a 2012 až 2015 (Karla Wursterová).

(tasr)