Súd v Bielorusku odsúdil za zatvorenými dverami dvoch novinárov

Dvoch bieloruských novinárov pracujúcich pre médiá, ktoré vláda prezidenta Alexandra Lukašenka označila za extrémistické, odsúdil súd v Mahiľove, uviedla to vo štvrtok ľudskoprávna organizácia Viasna.

Vladimir Putin Alexander Lukašenko Bieloruský prezident Alexander Lukašenko gestikuluje počas plenárneho zasadnutia Eurázijského ekonomického fóra v Moskve v stredu 24. mája 2023. Foto: TASR/AP

Reportéra Alesa Sabaleuského odsúdil na štyri roky a kameramana Jauhena Hlušku na tri roky. Podľa organizácie Viasna za údajnú účasť na zahraničných vojenských akciách, ale ďalšie podrobnosti nie sú k dispozícii.

Rozsudky v neverejnom súdnom procese sú posledným z pretrvávajúcich zásahov proti disentu a nezávislej žurnalistike. Tvrdé represie sa začali, keď po Lukašenkovom víťazstve v sporných prezidentských voľbách v roku 2020 sa po celej krajine rozšírili rozsiahle protesty.

V rámci zásahov bolo vtedy zadržaných viac ako 35-tisíc ľudí. Mnohí významní predstavitelia opozície utiekli z krajiny a ďalší boli odsúdení na dlhé roky vo väzení. Skupina na ochranu práv Viasna uvádza, že v Bielorusku je v súčasnosti takmer 1 400 politických väzňov.

(tasr)