Washington je odhodlaný brániť Izrael pred všetkými hrozbami z Iránu

Uviedol to vo štvrtok prezident USA Joe Biden v telefonáte s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v reakcii na zabitie vodcu hnutia Hamas Ismáíla Haníju v Teheráne.

Joe Biden. Foto: TASR/AP Joe Biden. Foto: TASR/AP

Biden v telefonáte opätovne potvrdil záväzok USA „voči bezpečnosti Izraela pred všetkými hrozbami zo strany Iránu vrátane ním podporovaných teroristických skupín Hamas, Hizballáh a (jemenských) húsíov,“ uviedol Biely dom.

„Prezident diskutoval o úsilí podporiť obranu Izraela pred hrozbami zahŕňajúcimi balistické rakety a bezpilotné lietadlá vrátane nového obranného rozmiestnenia americkej armády,“ dodal Biely dom.

Vodca Hamasu zahynul v noci na stredu v Teheráne. Palestínske hnutie obvinilo zo zabitia Haníju Izrael, ten však úmrtie vodcu Hamasu nekomentoval. Izraelská armáda sa však prihlásila k zodpovednosti za utorkový útok na Bejrút, pri ktorom zahynul šéf operačného veliteľstva libanonského hnutia Hizballáh Fuád Šukr. Izraelské sily uviedli, že išlo o reakciu za útok na Izraelom okupované Golanské výšiny, pri ktorom v sobotu zahynulo 12 detí a tínedžerov. Hizballáh sa od zodpovednosti za daný útok dištancoval.

(tasr)