Navaľnyj mal byť súčasťou výmeny väzňov s Ruskom, tvrdí Biely dom

Na štvrtkovom brífingu uviedol poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, že ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, ktorý vo februári zomrel vo väzení, mal byť súčasťou dohody o výmene väzňov medzi Západom a Ruskom.

Alexej Nava¾nyj oèakáva, že mu súd v novom procese udelí dlhý stalinistický trest Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Podľa Sullivana Spojené štáty „pracovali s našimi partnermi na dohode, ktorá by zahŕňala Alexeja Navaľného, ​​a ten, žiaľ, zomrel.“ Navaľného politickí spolupracovníci už predtým niekoľkokrát hovorili o dohode o jeho výmene.

Spojené štáty a Rusko vo štvrtok dokončili svoju najväčšiu výmenu väzňov v postsovietskej histórii, pričom Moskva prepustila reportéra Wall Street Journal Evana Gershkovicha a šéfa bezpečnostnej služby v Michigane Paula Whelana. V rámci nadnárodnej dohody bolo oslobodených 26 ľudí. Výmena sa udiala v Turecku.

Výmena sa týkala väzňov zadržiavaných v siedmich krajinách. V Spojených štátoch, Nemecku, Poľsku, Slovinsku, Nórsku, Rusku a Bielorusku. Rusko napríklad získalo naspäť Vadima Krasikova, ktorý bol v nemeckom väzení a odpykával si doživotný trest za vraždu čečenského disidenta gruzínskeho pôvodu Zelimchana „Tornikeho“ Changošviliho v berlínskom parku v roku 2019.

(sita)