ISW: Ruské jednotky sa blížia k mestu Pokrovsk

Ruské vojsko postupuje smerom k mestu Pokrovsk v Doneckej oblasti západne od Avdijivky. Podľa viacerých telegramových zdrojov ho od mesta delí menej než dvadsať kilometrov. Podľa ukrajinského vojenského analytika nedokážu obrancovia v súčasnosti výrazne brániť ruskému postupu.

Snímka obrazovky 2024-08-02 o 8.17.18 Postup Rusov na pokrovskom fronte. Reprofoto: Deep State UA

Analytik Kostiantyn Mašovec zdôraznil, že obrancov na pokrovskom fronte znevýhodňuje horšie vybavenie a obranné schopnosti. Oneskorenia západnej, predovšetkým americkej vojenskej pomoci, podľa jeho slov oneskorilo vybavenie novovytvorených ukrajinských jednotiek. Očakáva, že ruský postup sa spomalí, keď jednotky postúpia do línie väčších dedín.

Inštitút pre štúdium vojny (ISW) uviedol, že cieľom ruských síl je dosiahnuť taktické obkľúčenie ukrajinských vojakov východne od diaľnice T0511, Očeretyne-Hrodivka-Myrnohrad, pričom sa zameriavajú najmä na ľavý breh rieky Vovča.

Geolokalizované zábery z 1. augusta ukazujú, že ruské jednotky postúpili ďalej pri osadách Lysyčne, Ivanivka, Serhijivka a Želanne v Doneckej oblasti a psúvajú sa k ceste T0511. Ruské sily podľa ukrajinskej pravdy už 1. augusta obsadili obec Vesele v Doneckej oblasti.

Analytik Mašovec opísal nedávny ruský postup juhovýchodne od diaľnice T0511 ako taktické prelomenie ukrajinských línií. Súčasne varoval, že ruské sily sa do konca augusta blížia k operačne významnému prielomu na pokrovskom fronte.

(mep)