Blinken a minister zahraničných vecí Spojených arabských emirátov diskutovali o úsilí o prímerie v Gaze

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok telefonoval so svojim náprotivkom zo Spojených arabských emirátov (SAE) šejkom Abdalláhom bin Zájidom Ál Nahjánom. Rokovali o diplomatickom úsilí o zabezpečenie prímeria v Pásme Gazy, prepustení rukojemníkov a zvýšení dodávok humanitárnej pomoci, uviedla v piatok misia Spojených štátov v SAE.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken predniesol vyhlásenie po prílete na izraelské letisko Ben Gurion neďaleko Tel Avivu v pondelok 30. januára 2023. Foto: TASR/AP Antony Blinken. Foto: TASR/AP

„Minister zopakoval záväzok USA dosiahnuť dohodu. Tiež zdôraznil, že je dôležité zabrániť eskalácii konfliktu. Ocenil významnú humanitárnu podporu SAE pre obyvateľov Gazy vrátane tohtotýždňovej evakuácie 148 Palestínčanov, ktorí naliehavo potrebujú lekárske ošetrenie,“ uviedol vo vyhlásení hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller.

Blinken v stredu, po zabití lídra hnutia Hamas Ismáíla Haníju oznámil, že prímerie v Pásme Gazy je nevyhnutné a od prvého dňa pracujú na tom, aby ho nielen dokázali dosiahnuť, ale aj na tom, aby sa konflikt nerozšíril.

Americký prezident Joe Biden zároveň vo štvrtok uviedol, že zabitie vodcu palestínskeho hnutia neprispieva k dosiahnutiu prímeria v izraelskej vojne v palestínskej enkláve. Biden tiež oznámil, že komunikoval s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

SAE sú najmocnejšou krajinou arabského sveta. Na ich území sú najposvätnejšie miesta islamu a preto majú značný náboženský vplyv na celom svete. Po vypuknutí vojny medzi Izraelom a Hamasom v októbri minulého roka táto krajina odložila plány na normalizáciu vzťahov s Izraelom.

(tasr)