Medzinárodné skautské stretnutie sa po 12 rokoch vracia na Slovensko

Stredoeurópske Jamboree (CEJ) 2024 bude od piatka večera do 9. augusta hostiť turčianska obec Mošovce, okres Turčianske Teplice, zídu sa na ňom stovky skautov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska a ďalších krajín.

Betlehemske svetlo prešov 4 Betlehemské svetlo je už na Slovensku. Skauti ho priniesli z rakúskeho Linzu. Foto: Slovenský skauting

„Hlavným cieľom podujatia je podporiť medzinárodné porozumenie a spoluprácu medzi mladými ľuďmi z rôznych kultúr a národov. Účastníci budú mať možnosť zapojiť sa do rôznych aktivít, ktoré zahŕňajú outdoorové výzvy, environmentálne projekty, kultúrne interakcie, remeselné dielne a diskusie o globálnych témach,“ informovala Mária Dirgová z komunikácie Slovenského skautingu.

Organizátori podľa nej pripravili bohatý program, ktorý zahŕňa nielen tradičné skautské aktivity, ale aj moderné a neformálne formy vzdelávania a zábavy. „Medzi najzaujímavejšie body programu patria nočné hry, lanové aktivity, ekologické workshopy, koncerty a kultúrne dni, kde budú skauti prezentovať svoje národné tradície a zvyky,“ priblížila.

Na podujatí sa zúčastnia aj rôzni odborníci, dobrovoľníci a hostia, ktorí prispejú k rozmanitosti programu a poskytnú mladým ľuďom inšpiratívne prednášky a workshopy. „Jamboree je dostupné nielen pre skautov, ale aj pre širšiu verejnosť. Tá má možnosť prísť na návštevný deň a tak si skúsiť skautské aktivity na vlastnej koži,“ doplnila Dirgová.

Stredoeurópske Jamboree je medzinárodné skautské stretnutie, ktoré sa koná každé dva roky a strieda sa medzi krajinami strednej Európy. Podujatie spája skautov z rôznych krajín a ponúka im príležitosť na vzájomné spoznanie a spoluprácu.

Slovenský skauting patrí medzi najväčšie mládežnícke organizácie na Slovensku a má vyše 100-ročnú tradíciu. V Slovenskom skautingu je v súčasnosti registrovaných viac ako 7-tisíc členov, ktorí pracujú v takmer 100 skautských zboroch v 50 okresoch.

(tasr)