Chalíf podal trestné oznámenie pre online šikanovanie. Menuje v ňom Muska, Rowlingovú aj Trumpa

Olympijský víťaz v ženskom boxe, Alžírčan Imán Chalíf, podal počas olympijských hier vo Francúzsku trestné oznámenie za „online obťažovanie“ po spŕške kritiky a rôznych tvrdení o jeho pohlaví. Jeho právnik pre portál Variety uviedol, že v texte zaznieva aj meno spisovateľky J. K. Rowlingovej, miliardára Elona Muska a amerického exprezidenta Donalda Trumpa.

Imane Khelifová - Luca Anna Hamoriová Imán Chalíf. Foto TASR/AP

Chalíf získal zlatú medailu v ženskej welterovej váhe. Pozornosť kritikov vzbudil po tom, ako sa rozšírila informácia, že Chalíf má mužské chromozómy XY.

Chalífov tím podal trestné oznámenie v piatok špeciálnej jednotke parížskej prokuratúry pre boj proti nenávistným prejavom v online priestore. „Ako dôvod uvádzame ‚priťažujúce kybernetické obťažovanie‘ zamerané proti Chalífovi,“ uviedol boxerov právnik Nabil Boudi.

Vo vyhlásení to opísal ako „mizogýnnu, rasistickú a sexistickú kampaň“ proti boxerovi. Teraz je na rozhodnutí prokurátorov, či začnú vyšetrovanie. Ako je bežné vo francúzskom práve, oznámenie neuvádza údajného páchateľa, ale ponecháva na vyšetrovateľoch, aby určili, kto by mohol byť vinný.

Čo napísali Rowlingová, Musk a Trump

Rowlingová počas olympiády v Paríži na sieti X uverejnila niekoľko príspevkov, ktoré kritizujú účasť mužov v ženskom boxe. Napísala napríklad: „Myšlienka, že kritici mužov bijúcich ženy v mene športu namietajú preto, že Chalíf je ‚trans‘, je smiešna. Namietame, pretože vidíme, ako muž bije ženu.“

Majiteľ siete X retweetoval príspevky, ktoré kritizovali rozhodnutie MOV o zaradení mužov do ženského boxu.

Donald Trump sa k boxerovi vyjadril počas predvolebného mítingu v americkom štáte Montana. Po tom, ako Chalíf vyhral zlato, o ňom exprezident povedal: „Kto chce, aby muži súťažili v ženskom športe? Chcel by som pogratulovať tej mladej žene, ktorá sa z muža vyvinula v ženu. On.. ona, vyhrala zlato.“

Chalíf má v dokladoch uvedené ženské pohlavie

Chalíf sa stal predmetom rozsiahlych špekulácií o pohlaví a genderovej identite po tom, čo drvivo porazil Talianku Angelu Cariniovú. Tá v bolestiach odstúpila z turnaja len niekoľko sekúnd po tvrdom údere od súpera. Vzápätí sa na internete po celom svete strhla lavína kritiky voči Chalífovi.

Rovnako ako boxer z Taiwanu Lin Ju-ťing, ktorý bol v Paríži tiež predmetom kontroverzií, má Chalíf v dokladoch uvedené ženské pohlavie.

Oboch športovcov však v roku 2023 diskvalifikovali zo svetového šampionátu v indickom Novom Dillí. Neuspeli totiž v testoch na určenie pohlavia. Informovala o tom Medzinárodná boxerská asociácia (IBA), ktorá svetový šampionát organizuje. Počas olympiády spresnila, že boxerov diskvalifikovali na základe dvoch dôveryhodných testov vykonaných v dvoch nezávislých laboratóriách.

(dv, tasr)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac