Nálet v Gaze zabil štvordňové dvojčatá a ich mamu. Otec v tom čase vybavoval rodné listy

Len štyri dni staré dvojčatá zomreli po nálete izraelského letectva na mesto Dajr Al-Baláh v centrálnej časti Pásma Gazy. Ich otec Mohamed Abú al-Kumsán ich práve išiel zaregistrovať na miestny úrad a zadovážiť pre oboch novorodencov rodné listy.

Israel_Palestinians632060065492 Mohamed Abú al-Kumsán narieka nad telami svojich štvordňových dvojičiek zabitých počas izraelského bombardovania Pásma Gazy a v rukách drží ich rodné listy v márnici nemocnice v meste Dajr al-Balah 13. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Abú al-Kumsán oznámil narodenie dvojičiek – chlapca Ásera a dievčatka Ajsel – cisárskym rezom na facebooku. Ich matka Džumanna Arafová, farmaceutka, ktorá sa doma po zákroku zotavovala, zahynula tiež spolu so svojou matkou – starou mamou dvojčiat.

Ako prvá o tejto tragédii informovala agentúra AP. „Neviem, čo sa stalo,“ povedal otec agentúre, keď sedel v nemocnici, kam ich telá previezli, a v ruke držal rodné listy dvojčiat. „Povedali mi, že to bola strela, ktorá zasiahla dom.“

Abú al-Kumsán a jeho manželka poslúchli rozkaz evakuovať mesto Gaza v prvých týždňoch vojny. Podľa pokynov armády hľadali úkryt v centre Pásma Gazy.

Izrael tvrdí, že nemieri na civilistov

BBC požiadala izraelskú armádu o vyjadrenie k útoku a čaká na odpoveď. Svetové médiá momentálne predpokladajú, že k zásahu súkromného domu spomenutého Palestínčana prišlo omylom.

Izrael opakovane tvrdí, že sa snaží vyhýbať zraneniam civilistov a z ich smrti obviňuje Hamas, ktorý podľa neho operuje v husto obývaných oblastiach a využíva civilné budovy ako úkryt.

Obranné sily Izraela (IDF) pre spravodajský portál Times of Israel uviedli, že „zverejnené podrobnosti incidentu nie sú v súčasnosti známe“.

„IDF bojujú proti vražednej teroristickej organizácii Hamas v Gaze po masakre zo 7. októbra. Na rozdiel od teroristickej organizácie Hamas, IDF operujú len proti vojenským cieľom a využívajú rôzne opatrenia na zníženie škôd spôsobených civilistom,“ dodáva armáda.

Izrael od začiatku vojny zabil v Pásme Gazy zhruba 40-tisíc ľudí, väčšinou civilistov. Za jeho tvrdý postup ho neraz tvrdo kritizovali Spojené štáty aj Európska únia. Závažnejšie konzekvencie však z postupu židovského štátu doteraz nevyvodili.

Podobný prípad z Chán Júnis

V rámci aktuálnej série náletov na palestínsku enklávu sa stal podobný prípad v meste Chán Júnis na juhu. Len trojmesačné dievčatko bolo jediným preživším členom rodiny, ktorá zahynula pri nálete. Bomby tam zabili desať ľudí vrátane jej piatich súrodencov vo veku päť až dvanásť rokov.

Reem Abú Hajjahová bola pri útoku zranená, rovnako aj ďalšie tri deti, ktoré zásah prežili.

„Okrem tohto dieťaťa tu už nikto nezostal,“ povedala Reemina teta Soad Abú Hajjahová. „Od rána sa ju snažíme kŕmiť umelým mliekom, ale ona ho neprijíma, pretože je zvyknutá na materské mlieko.“