Anonymní zamestnanci Opery SND žiadajú Šimkovičovú o pomoc. Divadlo sa dištancuje

Mnohé redakcie si vo štvrtok ráno našli v mailových schránkach otvorený list. Pôsobil, že ním zamestnanci Opery SND reagujú na aktuálnu situáciu. Podpísaný bol "umeleckými zamestnancami opery" a zaznieva v ňom žiadosť adresovaná ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nom. SNS).

Sezóna v Opere SND vyvrcholí premiérou Pucciniho Madama Butterfly Dirigent Martin Leginus počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla (SND) k premiére opery G. Puccini - Madama Butterfly 19. júna 2024 v Bratislave. Foto: TASR / Pavol Zachar

Žiadame o „zabezpečenie riešenia problému a možného vyvodenia zodpovednosti voči riaditeľovi Opery SND Martinovi Leginusovi“, dočítate sa ďalej. „Sme toho názoru, že Martin Leginus ako pevná súčasť tímu bývalého generálneho riaditeľa Mateja Drličku je spoluzodpovedný za aktuálny neutešujúci stav v Opere SND, ktorý vznikol už za jeho predchodcu Libora Cukra,“ píšu anonymní zamestnanci v liste.

Je však zjavné, že hlas nereprezentuje názor všetkých. Boja sa vraj prehovoriť o problémoch, pretože „v prípade verejnej prezentácie odlišných názorov a postojov sú predmetom osobných útokov a dehonestácie“ zo strany iných zamestnancov.

Jedným z dôvodov tejto situácie je podľa aktérov to, že po prepustení takmer polovice funkčného sólistického súboru Opera SND uvádza len minimum predstavení za mesiac, čo vedie k výraznému poklesu umeleckej úrovne ako premiérových, tak aj reprízovaných inscenácií.

„Umeleckí zamestnanci Opery SND, a to sólisti, zbor i orchester, nemajú možnosť verejnej prezentácie publiku, lebo hrací plán vedenie Opery SND znížilo, v dôsledku čoho sa umelecká činnosť obmedzila hlavne na skúšanie predstavení a reálne odohratých predstavení bolo minimum,“ píše sa v liste.

Podľa odosielateľov vládne v opere anarchia, nedodržiavanie interných predpisov a neúcta k zamestnancom. „Poukazujeme na skutočnosť, že v roku 2022 podali sólisti Opery SND, s ktorými bol rozviazaný pracovný pomer, sedem žalôb vo veci neplatnosti skončenia ich pracovnoprávneho pomeru, ktoré sú predmetom aktuálne vedených súdnych konaní,“ dodávajú sťažovatelia.

Pri prepúšťaní umeleckých ako aj ostatných zamestnancov Opery SND vedenie divadla podľa nich vôbec nebralo do úvahy negatívne stanovisko základných odborových organizácií, pričom aj prerokovanie výpovedí umelcov a zamestnancov neprebehlo podľa ich názoru v súlade s príslušnými právnymi predpismi.

Aktéri otvoreného listu ďalej argumentujú tým, že prepúšťanie umeleckých zamestnancov sa udialo len v opere. To si vysvetľujú ako možnosť získať značný finančný prospech za hosťovanie v zmysle platnej Smernice o odmeňovaní hosťujúcich umelcov v SND.

Kritizujú aj samotné sprostredkovanie hostí, ktoré sa údajne uskutočňuje cez rôzne umelecké agentúry, ktoré spolupracujú s vedením divadla a ich rodinnými príslušníkmi, čo považujú za neetické a diskriminačné konanie zo strany vedenia SND a tiež za nehospodárne a neefektívne narábanie s prostriedkami štátu.

„Umelci, ktorých názor nebol kompatibilný s názorom vedenia Opery SND, boli nahradení novoprijatými, neskúsenými, zato však lojálnymi osobami. Uvedené skutočnosti majú negatívny dopad na kvalitné umelecké výkony členov orchestra a spoluprácu kolektívneho telesa, ktorá je základom pre jeho úspešné fungovanie,“ uzatvára anonym s dôvetkom, že vedenie divadla sa podľa nespokojných zamestnancov vyhráža upozornením na porušenie pracovnej disciplíny, prípadne s dôsledkami vyplývajúcimi z Etického kódexu SND.

Reakcia na list doručený z emailu [email protected] na seba nenechala dlho čakať. „Odborové organizácie orchestra aj zboru Opery SND sa dištancujú od anonymného otvoreného listu adresovaného ministerke kultúry, ktorý obdržali médiá a ktorý popisuje údajnú nespokojnosť s fungovaním Opery SND,“ reagovala Jana Alexová, PR manažérka z Úseku komunikácie a obchodu Slovenského národného divadla.

Nie je teda zrejmé, kto konkrétne za takzvaným otvoreným listom, ktorý bol prílohou emailu vydávajúceho sa za korešpondenciu Odborovej organizácie pri orchestri SND, skutočne stojí. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová však krátko po začatí svojej štvrtkovej tlačovej besedy k Fondu na podporu umenia potvrdila, že list jej bol doručený a opísanými praktikami zo strany zamestnancov sa bude zaoberať.

(mas)


Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok