Pád Šimkovičovej a Suska? Istá je len ostrá zrážka opozície so Smerom a SNS

Parlamentnú prestávku počas horúcich letných prázdnin chcú opozičné strany prerušiť mimoriadnou schôdzou na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej a ministra spravodlivosti Borisa Suska. Do podateľne parlamentu v piatok podali dva návrhy na vyslovenie nedôvery obidvom členom vlády za ich kroky, ktoré však podporil premiér Robert Fico.

Snímka obrazovky 2024-06-23 o 11.52.49 Zľava hore Peter Žiga (Hlas), Andrej Danko (SNS), zľava dole Boris Susko (Smer), Matúš Šutaj Eštok (Hlas) a Tomáš Taraba (nom. SNS). Foto: Jaroslav Novák/TASR

Ministerka Šimkovičová (nominantka SNS) má padnúť za odvolanie riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku a šéfky Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandry Kusej. Minister Susko (Smer) pobúril opozíciu po tom, čo sa z väzenia dostal na slobodu bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Aj keď opozícia tieto kroky tvrdo kritizuje, faktom je, že ministri v tomto prípade zákon neporušili.

Argumenty ministerstva kultúry

Ministerka kultúry ohlásila koniec riaditeľa SND Drličku po kritike, že odvolal šéfku baletu Ninu Polákovú. Drlička argumentoval, že umeleckú riaditeľku musel odvolať, pretože šikanovala zamestnancov a vytvárala zlú pracovnú atmosféru. Drlička hovoril, že neúspešne angažoval externého mediátora, ktorý mal upokojiť situáciu v súbore.

Pri odvolaní šéfky SNG Kusej ministerstvo argumentovalo neefektívnym riadením. Kritizovalo postup Kusej pri rekonštrukcii galérie a upozornilo aj na možný konflikt záujmov. Vyčíta jej zároveň hospodárenie s verejnými financiami či nedostatočné využitie priestorov SNG. Kusá označila dôvody rezortu kultúry ako „kopu klamstiev a poloprávd“. Kusá odmietla, že by bola v konflikte záujmov pri rekonštrukcii galérie s firmou svojho otca, pretože súťaž prebehla v roku 2005 a riaditeľkou sa stala až v roku 2010.

Susko pobúril prepustením Kováčika

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa dostal nedávno z väzenia na slobodu. Stalo sa tak po tom, ako minister Susko podal dovolanie ako mimoriadny opravný prostriedok. Teraz bude o ňom rozhodovať Najvyšší súd SR. Ak súd Suskovi nevyhovie, Kováčik sa vráti do väzenia.

Najvyšší súd Kováčika právoplatne odsúdil v máji 2022 na osem rokov väzenia za prijatie úplatku a vyzradenie informácií zo spisov. Uložil mu aj peňažný trest vo výške 100-tisíc eur.

Premiér sa ministrov zastal

Premiér Fico obidvoch ministrov podržal. Podľa neho konali v súlade so zákonom a rovnaký pohľad bude mať, ako povedal, celá koalícia v prípade návrhu na odvolanie týchto ministrov

„Neexistuje žiadny dôvod, aby som ako predseda vlády čo i len uvažoval o podaní návrhu na odvolanie ministrov, ktorí sú dnes opozičnými terčmi. Kto sa objektívne pozrie na konanie ministerky kultúry a ministra spravodlivosti, musí súhlasiť s tým, že konali a konajú zákonne a že v súlade so zákonom prijímajú aj bežné manažérske rozhodnutia,“ povedal pred pár dňami premiér na sociálnej sieti.

Lukáš Machala, Zora Jaurová. Foto: Lukáš Machala/FB

Duo Machala – Šimkovičová treba odvolať, tvrdí Jaurová

Opozičné strany PS, SaS a KDH bez zástupcov Matovičovho hnutia Slovensko na tlačovej besede v piatok hovorili o dôvodoch, prečo by ministri Susko a Šimkovičová mali skončiť vo funkciách členov vlády.

Poslankyňa Zora Jaurová (PS) sa pýtala, či ľudia vedia povedať čo i len jednu vec, ktorá občanom zlepšila život za posledných desať mesiacov. Podľa nej je len zopár ľudí, ktorí sa majú určite lepšie. Spomenula oligarchov, „kamarátov vládnej koalície, ktorí profitujú z paragrafu 363“, či bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika.

Ministerke Šimkovičovej sa podľa Jaurovej podarilo za desať mesiacov rozložiť a nahlodať všetko fungujúce v kultúre. Ministerku spolu s generálnym tajomníkom služobného úradu rezortu kultúry Lukášom Machalom označila poslankyňa ako dvojicu nekompatibilnú s kultúrou.

Jaurová vyhlásila, že obidvaja sa neustále vyjadrujú fašistickým jazykom a následne im prekáža, keď ich označujú za fašistov a vyhrážajú sa súdmi. „Toto duo treba čo najskôr odvolať,“ zdôraznila poslankyňa PS. Dodala, že so Šimkovičovou sú nespokojné tisíce ľudí, čo ukázali aj protesty v Bratislave.

Poslanec Marián Čaučík (KDH) povedal, že „celý svet píše negatívne veci o Slovensku“. Spýtal sa, či premiér Fico riadi celú vládu alebo so všetkým súhlasí a nezáleží mu na tom, čo občania vyjadrujú na protestoch.

Šimkovičová sa podľa poslanca zaslúžila o etablovanie dezinformačnej scény na Slovensku a mocensky ovládla všetky inštitúcie v gescii ministerstva kultúry.

Poslanec uviedol, že KDH vníma ako najzákernejšie, že pri mocenských hrách sa operuje s tradičnými a dokonca kresťanskými hodnotami. Tie sa však podľa neho nemôžu stať mocenskými nástrojmi.

Poslankyňa Mária Kolíková (SaS) na adresu vlády povedala, že sa spreneverila spravodlivosti. Namiesto toho, aby minister Susko bojoval s korupciou, tak podľa Kolíkovej rozkladá inštitúcie, ktoré pomáhajú v boji s korupciou a zasahuje hrubo do súdnej moci. Poukázala na to, že minister prepustil na slobodu právoplatne odsúdeného Dušana Kováčika. „Toto určite zákonodarca nikdy nepredpokladal,“ zdôraznila Kolíková. Doplnila, že s trestne stíhanými osobami presadil novelu trestných kódexov.

Aký bude scenár v parlamente

Schôdze na odvolanie ministrov sa musia uskutočniť do siedmich dní od predloženia návrhu. To znamená, že by sa mali konať niekedy na budúci týždeň. Kancelária Národnej rady SR v piatok popoludní ozrejmila, že budú zvolané pravdepodobne na utorok (20. 8.) predpoludním.

Jedna z možností je, že sa nezíde dostatočný počet poslancov a parlament nebude uznášaniaschopný. V každom prípade sa však schôdze musia uskutočniť. Vyzerá to tak, že by poslanci mohli o odvolaní ministrov rokovať v septembri. Riadna schôdza parlamentu sa začína 10. septembra.

Opozícia má v parlamente 71 poslancov zo 150-členného parlamentu. Na odvolanie člena vlády je potrebných aspoň 76 hlasov. Skôr ako odvolanie ministrov sa očakáva len búrlivá debata opozície najmä so zástupcami Smeru a SNS.

Poslanec Roman Michelko (SNS) nevie, ako zareaguje koalícia na mimoriadne schôdze. Predpokladá však, že parlament nebude uznášaniaschopný a odvolávania sa presunú na septembrovú schôdzu. „Pochybujem, že sa teraz budú naháňať poslanci z dovoleniek,“ povedal Štandardu.

Za samozrejmé považuje, že parlament nikoho neodvolá. „Ak opozícia žiada hlavu ministra, koalícia sa ho musí zastať. Tým, že ich odvolávajú, sa ich pozícia posilňuje,“ dodal poslanec.