Trumpa bude na mítingoch chrániť nepriestrelné sklo, uviedli zdroje Tajnej služby

Tajná služba Spojených štátov bude používať balistické nepriestrelné sklo na predvolebných zhromaždeniach republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa. Dôvodom je pokus o atentát na mítingu v meste Butler (štát Pensylvánia).

Election 2024 Trump Donald Trump po atentáte. Foto: TASR/AP

Trump od streľby v Butleri v Pensylvánii 13. júla zorganizoval takmer tucet predvolebných podujatí, všetky však boli v interiéri. Na nedávnom krytom zhromaždení v Harrisburgu v Pensylvánii Trump oľutoval výber miesta a povedal: „Nevzdáme sa mítingov pod holým nebom.“

Spravodajská stanica ABC News uviedla, že agenti Tajnej služby plánujú použiť sklenené panely, ktoré Trumpa obklopia z troch strán, hoci nie je jasné, na ktorom zhromaždení ich použijú prvý raz.

Predstaviteľ Tajnej služby pre denník Washington Post povedal, že agentúra začala rozmiestňovať panely z balistického skla po celej krajine, čo uľahčí ich prepravu na rôzne Trumpove podujatia. Agent uviedol, že balistické sklo použijú aj na podujatiach demokratickej kandidátky Kamaly Harrisovej, ak to bude opodstatnené.

Sklo sa zvyčajne používa výlučne pre úradujúcich prezidentov a ich viceprezidentov, hoci Tajná služba postavila sklenené panely aj v novembri 2008, keď Barack Obama, vtedy americký senátor, vystúpil v Chicagu na oslave víťazstva v prezidentských voľbách.

(sab)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac