Litva oznámila nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu

Litovská premiérka Ingrida Šimonyté v sobotu oznámila nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vrátane bezpilotných lietadiel a rakiet protivzdušnej obrany.

FifRwerWQAEru5g

„Do konca jesene bude Ukrajine odovzdaných približne 5-tisíc dronov vyrobených v Litve. Vyčleníme tiež 35 miliónov eur na nákup radarov a odmínovacích zariadení pre Ukrajinu,“ napísala Šimonyté na sieti X. Ešte predtým, začiatkom septembra, Litva dodá Ukrajine okrem munície a zbraní aj systémy protivzdušnej obrany, rakety a vybavenie na boj proti bezpilotným lietadlám, informuje DPA.

Litovská premiérka uviedla, že balík pomôže Ukrajine „poslať ruských okupantov tam, kam patria“, píše Sky News. V príspevku na sociálnej sieti tiež napísala, že jej vláda v roku 2024 splní a pravdepodobne aj prekročí prijatý záväzok vynakladať 0,25 percenta svojho hrubého domáceho produktu (HDP) na obranu a bezpečnostnú pomoc pre Ukrajinu a vyzvala spojencov, aby sa zaviazali k rovnakému cieľu.

Šimonyté sa v sobotu stretla s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve pri príležitosti 33. výročia prijatia Deklarácie nezávislosti Ukrajiny. Do Kyjeva pricestoval aj litovský prezident Gitanas Nauseda a poľský prezident Andrzej Duda.

(tasr)


V Košiciach plánuje najväčšia z univerzít postaviť Centrum zelených a digitálnych technológií so zameraním na informačno-komunikačné technológie. Študenti a odborníci sa tešia, menej však verejnosť a ochranári, keďže hrozí výrub mnohých drevín a kríkov.
Prejsť na článok
Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok