Podľa nového zákonníka Talibanu nesmie na verejnosti zaznieť ženský hlas

Taliban novým zákonníkom umlčiava ženy. Legislatíva, ktorá upresňuje niektoré predchádzajúce obmedzenia, konkrétne upresňuje, že ženy na verejnosti nesmú spievať či nahlas čítať, keďže ich hlas je údajne príliš intímny.

Afghanistan Women Afganské ženy čakajú 28. mája 2023 v Kábule v Afganistane na potravinové prídely distribuované humanitárnou skupinou. Foto: TASR/AP

Ženy taktiež musia byť úplne zahalené, aby nezvádzali mužov k neresti. Ich oblečenie tiež nesmie byť príliš krátke alebo príliš tesné a priliehavé.

Ženy sa rovnako nesmú mužom pozerať do očí, pokiaľ s nimi nie sú v manželstve alebo v inom rodinnom vzťahu.

Islamistické hnutie Taliban po tom čo sa dostalo k moci začalo zavádzať prísne zákony, ktoré vychádzajú z islamského práva šaría.

Nové obmedzenia sú súčasťou článku 13 zákonníka, ktorý sa týka správania žien a určuje ako sa môžu na verejnosti prejavovať.

Novú legislatívu ministerstva pre propagáciu cností a prevenciu neresti schválil duchovný vodca krajiny Hajbatulláh Achúndzáda.

(mep)


V Košiciach plánuje najväčšia z univerzít postaviť Centrum zelených a digitálnych technológií so zameraním na informačno-komunikačné technológie. Študenti a odborníci sa tešia, menej však verejnosť a ochranári, keďže hrozí výrub mnohých drevín a kríkov.
Prejsť na článok
Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok