Masy bieloruských vojakov a ex-vagnerovcov prišli k hraniciam Ukrajiny. Kyjev sa obáva útoku

Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny v nedeľu uviedlo, že pod zámienkou vojenských cvičení sa v blízkosti bielorusko-ukrajinských hraníc zhromaždilo veľké množstvo vojenského personálu a techniky bieloruských ozbrojených síl. V rovnakej oblasti boli spozorovaní aj bývalí členovia ruskej Vagnerovej skupiny.

Military parade marks Belarus Independence Day Bieloruský prezident Alexander Lukašenko počas vojenskej prehliadky v roku 2017. Foto: Profimedia.sk

Bieloruská armáda podľa ukrajinských spravodajských služieb zhromažďuje veľké množstvo vojenského personálu ako aj zbraní a vojenského vybavenia vrátane tankov, delostreleckých systémov, salvových raketometov, systémov protivzdušnej obrany a bojového ženijného vybavenia.

Podľa stanoviska, ktoré cituje spravodajský web Ukrajinska pravda, sa jednotky zhromaždili v Homeľskej oblasti, teda v bieloruskom regióne nachádzajúcom sa geograficky najbližšie ku Kyjevu.

„Vyzývame bieloruských predstaviteľov, aby sa pod tlakom Moskvy vyvarovali chýb, ktoré by mali tragické následky pre ich krajinu, a ozbrojené sily, aby zastavili nepriateľské manévre a presunuli sily od ukrajinskej štátnej hranice na vzdialenosť presahujúcu dosah zbraňových systémov Bieloruska,“ apeluje v stanovisku ukrajinský rezort.

Vojenská technika počas rusko-bieloruského vojenského cvičenia v roku 2021, ilustračný obrázok. Foto: Profimedia.sk

Ukrajina: My nepriateľské akcie nepodnikneme

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí ďalej zdôraznilo, že Ukrajina nikdy nepodnikla a ani nepodnikne žiadne nepriateľské akcie proti bieloruskému ľudu.

„Upozorňujeme, že v prípade narušenia ukrajinskej hranice Bieloruskom naša krajina prijme všetky potrebné opatrenia na uplatnenie práva na sebaobranu garantovaného Chartou OSN. V tomto prípade každá skupina vojsk, vojenské zariadenie a vojenská zásobovacia trasa v Bielorusku budú legitímnymi cieľmi pre ozbrojené sily Ukrajiny,“ uviedlo ministerstvo.

Pripomeňme, že pod zámienkou vojenského cvičenia nastala vo februári 2022 plnohodnotná vojna Ruska proti Ukrajine a že Bielorusko poskytlo pre vtedajší prvotný útok aj časť svojho územia vrátane spomenutej Homeľskej oblasti.

Vojenská technika sa zúčastňuje na vojenskej prehliadke pri príležitosti Dňa nezávislosti Bieloruska 3. júla 2018. Foto: Profimedia.sk

Predchádzali tomu súvisiace slová Lukašenka

Alexander Lukašenko, prezident Bieloruska, 18. augusta vyhlásil, že jeho krajina poslala k ukrajinským hraniciam asi tretinu svojej armády pre prítomnosť viac ako 120-tisíc ukrajinských vojakov.

Dňa 15. augusta Lukašenko v rozhovore povedal, že Rusko pošle svojich vojakov do Bieloruska, aby poskytol vojenskú podporu v prípade agresie proti Minsku.

Oznámenie Ukrajiny o potencionálnom útoku z Bieloruska prichádza v čase, kedy sa ruské sily blížia k doneckému mestu Pokrovsk, ktorého dobytím by získali najväčšie sídlo od mája 2023. Na druhej strane, Ukrajinská armáda si stále drží relatívne rozsiahle pozície v ruskej Kurskej oblasti.

(tod)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac