Čína kritizuje nové obchodné obmedzenia zo strany USA

Čína kritizuje obchodné obmedzenia, ktoré USA uvalili na desiatky čínskych vývozcov, označujúc ich za narušenie medzinárodného obchodného systému.

China US Sanctions Ilustračný obrázok. Čínsky úradník kráča popri čínskej a americkej štátnej vlajke pred stretnutím ministerky obchodu Giny Raimondovej a čínskeho ministra obchodu Wanga Wentaa na ministerstve obchodu v Pekingu 28. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Čína kritizuje obchodné obmedzenia, ktoré USA uvalili na desiatky vývozcov z ľudovej republiky. Toto opatrenie narúša medzinárodný obchodný systém a bráni štandardnej výmene tovaru, vyhlásilo v nedeľu čínske ministerstvo obchodu.

Ministerstvo tak reagovalo na krok administratívy amerického prezidenta Joea Bidena, ktorá v piatok (23. 8.) zaradila 42 čínskych a 63 ruských spoločností na zoznam obchodných obmedzení. Čína prijme potrebné opatrenia na ochranu legitímnych práv svojich spoločností, zdôraznilo ministerstvo obchodu v Pekingu.

Spoločnosti, o ktoré sa rozšíril americký zoznam, čelia rôznym obvineniam vrátane transferu americkej elektroniky ruskej armáde a výroby bezpilotných lietadiel, ktoré Rusko používa pri svojej invázii na Ukrajinu. Americké spoločnosti, ktoré obchodujú s firmami zo zoznamu, v tom teraz môžu pokračovať len na základe osobitných licencií, čo je spojené s náročným byrokratickým procesom.

V minulých týždňoch sa zvýšili obavy z obchodnej vojny medzi dvomi najväčšími svetovými ekonomikami. Spojené štáty obviňujú Čínu z podpory kľúčových priemyselných odvetví prostredníctvom nadmerných štátnych dotácií. Lacné čínske tovary tak podľa kritikov zaplavujú svetové trhy na úkor domácich producentov. USA a Európska únia preto zaviedli osobitné clá na celý rad čínskych tovarov vrátane elektrických áut.

(tasr)


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok