Taraba na rokovanie vlády predloží legislatívne zmeny pre oblasť manažovania vody

Výsledky kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu ukázali, že za bývalého vedenia si ministerstvo dostatočne neplnilo kontrolnú úlohu vo vodárenských spoločnostiach. Aj preto sa rozhodol predložiť na najbližšie rokovanie vlády prvý súbor legislatívnych zmien v oblasti manažovania vody.

tomáš taraba Tomáš Taraba. Foto: Dano Veselský/TASR

„Nechali vytvoriť ‚šedú nekontrolovanú zónu‘,“ napísal s tým, že „ochránime vodu, aby nemohlo prísť nielen k jej skrytej privatizácii, ale ani k finančnému plytvaniu vo vodárenských spoločnostiach“.

Kontrola NKÚ sa zamerala na hospodárenie vodárenských spoločností na Slovensku. Najväčší problém vidí v narastajúcom investičnom dlhu vodární na obnovu a rozvoj existujúcej infraštruktúry.

NKÚ kritizoval aj použitie zdrojov jednotlivých vodárenských spoločností. Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca takmer tretina pitnej vody. Stav vodárenskej infraštruktúry je nevyhovujúci a dostáva sa na kritickú úroveň, pričom vodárenským spoločnostiam rastie investičný dlh.

(tasr)