Szijjártó: Za zastavením tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu je zrejme Brusel

To, že Európska komisia odmietla úlohu sprostredkovateľa v spore o zablokovaní tranzitu ropy spoločnosti Lukoil z Ruska cez Ukrajinu, naznačuje, že za zastavením dodávok je Brusel. V sobotu to uviedol maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Ropa spoločnosti Lukoil netečie nielen do Maďarska, ale ani na Slovensko. Ide o následok zaradenia Lukoilu na sankčný zoznam Ukrajiny.

456184176_1034342888159004_977149062434020394_n Foto: Szijjártó Péter/FB

Najnovšie tvrdenie maďarského šéfa rezortu diplomacie prišlo podľa agentúry Reuters deň po tom, ako eurokomisia odmietla sprostredkovanie ohľadom zabezpečenia dodávok ropy medzi Maďarskom a Slovenskom na jednej strane, a Ukrajinou na druhej.

„Skutočnosť, že Európska komisia vyhlásila, že nie je ochotná pomôcť pri zabezpečení energetických dodávok Maďarska a Slovenska, naznačuje, že z Bruselu bol do Kyjeva vyslaný príkaz, aby spôsobil ťažkosti a problémy v energetických dodávkach Maďarska a Slovenska,“ povedal Szijjártó.

Hovorca Európskej komisie odmietol vyjadrenie ministra komentovať. Tvrdé slová šéfa maďarského rezortu diplomacie pritom z jeho úst neprichádzajú prvýkrát.

Koncom júla v príspevku na Facebooku kritizoval v tejto problematike Európsku komisiu, pričom načrtol dva možné scenáre.

Podľa prvého je eurokomisia taká slabá, že nie je schopná presadiť základné záujmy dvoch členských štátov proti krajine kandidujúcej na vstup do EÚ.

Druhou možnosťou podľa neho je, že zastavenie tranzitu nevymysleli v Kyjeve, ale v Bruseli: „Takže nie, nie ukrajinská vláda, ale Európska komisia chcela vydierať dve krajiny presadzujúce mier, ktoré odmietli dodávky zbraní,“ napísal.

Výkonný podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis v piatok pre Rádio Sloboda [pod hlavičkou stanice Slobodná Európa, pozn. red.] uviedol, že Komisia skúmala situáciu okolo ropy spoločnosti Lukoil, no nevidí dôvod na obavy.

„Skúmali sme vplyv ukrajinských sankcií na ruského dodávateľa energie Lukoil a zbierali sme informácie zo všetkých strán. (…) Dodávky ropy cez ropovod Družba pokračujú a v súčasnosti nie je problém s ich bezpečnosťou,“ uviedol Dombrovskis s tým, že eurokomisia od ukrajinských úradov dostala potvrdenie, že dodávky ropy z Ruska do Maďarska a na Slovensko neboli ovplyvnené, keďže Lukoil nie je počas tranzitu cez Ukrajinu oficiálnym vlastníkom tejto komodity.

Zo znenia ukrajinských sankcií však vyplýva, že sankcie sa na ropu Lukoilu vzťahujú aj v prípade, že Lukoil formálnym vlastníkom ropy nie je, no v rámci kontraktu má právo „vykonávať úkony obsahovo zhodné s výkonom dispozičného práva“.

Táto formulácia v podstate znamená, že možno zablokovať akýkoľvek majetok, ktorý je nejakým zmluvným spôsobom stále spätý s Lukoilom. A keďže Lukoil podľa dosiaľ platného kontraktu zodpovedal za prepravu ropy až po maďarsko-ukrajinské hranice, ukrajinské sankcie tranzit ropy blokovali.

Šéf maďarského úradu vlády Gergely Gulyás sa totiž vo štvrtok vyjadril, že maďarská rafinéria MOL a Lukoil musia prekopať existujúcu zmluvu o dodávkach, aby sankcie obišli. Spresnil, že MOL bude musieť znášať riziko tranzitu od rusko-ukrajinskej hranice po maďarsko-ukrajinskú hranicu. To podľa neho dodávky predraží, no je to zákonné riešenie.

Český ekonóm Lukáš Kovanda na sociálnej sieti X napísal, že zmenou oproti doterajšej situácii bude najmä to, že „Lukoil už nebude zodpovedný za prepravu ropy až na ukrajinsko-maďarské hranice, ale len na tie rusko-ukrajinské“.

„Potom už zodpovednosť prevezme MOL. Čo mu predraží ropu zhruba o 1,5 dolára na jeden barel,“ dodal.

Tok ropy od ruskej spoločnosti na Slovensko by sa podľa slov Gulyása mohol obnoviť už na jeseň.

(max, sak)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok