Izraelský minister chce na Chrámovej hore synagógu. Podpory od kolegov sa nedočkal

Krajne pravicový šéf rezortu národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir vyjadril úmysel postaviť synagógu v komplexe mešity Al-Aksá v Jeruzaleme. Takisto opäť žiadal, aby tam Židom boli povolené modlitby.

Itamar Ben Gvir (uprostred) obklopený ochrankou pred vstupom na Chrámovú horu v Jeruzaleme 13. augusta 2024. Foto: TASR/AP Itamar Ben Gvir (uprostred) obklopený ochrankou pred vstupom na Chrámovú horu v Jeruzaleme 13. augusta 2024. Foto: TASR/AP

„Ak by som mohol urobiť čokoľvek, čo by som chcel, umiestnil by som tam izraelskú zástavu,“ dodal Ben Gvir. Kladne odpovedal aj na viackrát zopakovanú otázku novinárov, či by na Chrámovej hore postavil synagógu, ak by to bolo v jeho právomoci.

Chrámová hora je tretím najposvätnejším miestom islamu, kde stojí mešita al-Aksá. Je to tiež najposvätnejšie miesto judaizmu, pretože tam stál jeruzalemský chrám. Židia a príslušníci iných ako moslimského náboženstva môžu komplex Chrámovej hory navštevovať len v presne určených časoch. Nesmú sa tam však modliť ani vystavovať vlastné náboženské symboly.

„Napadnutie statusu quo na Chrámovej hore je nebezpečný, nepotrebný a nezodpovedný čin,“ uviedol na sociálnej sieti X minister obrany Joav Galant zo strany Likud. Ben Gvirove kroky podľa neho ohrozujú národnú bezpečnosť Izraela.

(tasr)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac