Zlodeji káblov zanechali v lesoch na východe kilometre rýh, ktoré nemá kto zasypať

Obyvatelia dedín na východe Slovenska vykopali viac ako desať kilometrov starých medených káblov. Zatiaľ čo niektoré ryhy zasypali poľnohospodári, výkopy v húštinách zostávajú pre neprístupný terén odhalené.

V oblasti Kojatickej doliny a okolí marginalizované komunity nieko¾ko mesiacov vykopávajú kilometre káblov zo zeme Výkop nad obcou Rokycany, 16. augusta 2023. Ilustračná foto: TASR / Veronika Mihaliková

Podľa miestnych sa na výhodnom biznise rozšírenom v katastri troch obcí často podieľali deti. Niektorých kopáčov polícia pristihla pri čine a potrestala rozličnými sankciami. Jedna skupina sa rozhodla meď vykopať v zime aj napriek snehu.

Podľa starostu obce Rokycany si páchatelia predmetnej činnosti dokázali slušne zarobiť. „Len občania Rokycian odniesli do zberu v Prešove neuveriteľných 17 ton medi,“ povedal Róbert Šoltis pre televíziu Markíza.

Cena za kilogram kovu mohla dosiahnuť až úroveň piatich eur. „To je takmer stotisíc eur,“ skonštatoval starosta Rokycian.

(min)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac