Ukrajina pripravuje nové brigády pre rok 2025

Ukrajina vytvára nové mechanizované brigády, ktoré majú byť pripravené na boj v roku 2025. To naznačuje, že ukrajinské vedenie neočakáva rýchle ukončenie vojny s Ruskom. Cieľom je vytvoriť až 10 nových brigád, ktoré budú potrebovať približne 20-tisíc vojakov. Časť ich výcviku prebieha v zahraničí, konkrétne v Poľsku.

Russia Ukraine War Ukrajinskí vojaci na švédskom bojovom vozidle pechoty CV90. Foto: TASR/AP

Kľúčovým činiteľom pri vytváraní týchto jednotiek je úspešná mobilizácia a neustála zahraničná podpora, najmä v podobe vojenského vybavenia, ako sú obrnené vozidlá a tanky.

Každá mechanizovaná brigáda si vyžaduje stovky kusov techniky, čo predstavuje značnú logistickú výzvu. Ukrajina sa snaží zabezpečiť dostatočný počet vojakov a vybavenia, aby bola pripravená na ďalšie boje, píše magazín Forbes.

Ukrajinské ministerstvo obrany zároveň plánuje prilákať Ukrajincov žijúcich v zahraničí, aby posilnili nové jednotky.

Výcvik brigád a ich príprava na boj môžu trvať až šesť mesiacov, čo znamená, že tieto jednotky sa zapoja do konfliktu najskôr v roku 2025. Toto úsilie odráža pretrvávajúcu odhodlanosť Ukrajiny pokračovať v obrane proti ruskej agresii.

(mm)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac