Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu pricestoval na inšpekciu Kurskej elektrárne

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi pricestoval v utorok s tímom odborníkov do ruského mesta Kurčatov, kde sa nachádza Kurská jadrová elektráreň.

Rafael Grossi Rafael Grossi. Foto: TASR/AP

Grossi pred cestou uviedol, že si chce urobiť obraz o situácii v elektrárni ležiacej v Kurskej oblasti neďaleko frontovej línie. Vzhľadom na boje medzi ruskými a ukrajinskými silami v jej blízkosti ju označil za „vážnu“. MAAE podľa neho môže posúdiť bezpečnosť elektrárne len vtedy, ak bude mať možnosť nezávisle zhodnotiť, čo sa tam deje.

Ukrajinské sily začali 6. augusta nečakaný vpád do Kurskej oblasti. Odvtedy prenikli do vzdialenosti asi 30 kilometrov od Kurskej jadrovej elektrárne, jednej zo štyroch najväčších v Rusku.

Rusko minulý týždeň informovalo MAAE, že Ukrajina sa v noci na 22. augusta pokúsila na elektráreň zaútočiť dronom. Ten bol zostrelený a nájdený neďaleko skladu vyhoreného jadrového paliva. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová to označila za akt jadrového terorizmu, ktorý si vyžaduje okamžitú reakciu MAAE.

(tasr, tass)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac