Štvorročný chlapec rozbil v izraelskom múzeu džbán, ktorý má viac ako 3 500 rokov

Hechtovo múzeum v izraelskej Haife zažilo pred niekoľkými dňami nepríjemný incident, počas ktorého maloletý návštevník neúmyselne zhodil a rozbil historický džbán starý niekoľko tisíc rokov. Múzeum ho ani po oprave nechce zabezpečiť lepšie.

Rozbitý džbán z doby bronzovej pri vchode do Hechtovho múzea v areáli Haifskej univerzity v Izraeli. Foto: Rodger (with a D)/X Rozbitý džbán z doby bronzovej pri vchode do Hechtovho múzea v areáli Haifskej univerzity v Izraeli. Foto: Rodger (with a D)/X

Chlapec sa načiahol za džbánom v snahe zistiť, čo sa nachádza v jeho vnútri, ako napísala stanica BBC. Neúmyselne však nádobu umiestnenú pri vchode do múzea stiahol na zem, čím sa artefakt vo vzácnom, neporušenom stave rozbil.

Vedenie múzea v areáli Haifskej univerzity poškodenie hlineného džbánu využívaného Kanaánčanmi na skladovanie olivového oleja či vína v dobe bronzovej vzalo s nadhľadom a rodinu 4-ročného chlapca pozvalo na organizovanú prehliadku.

Fragmenty historického artefaktu skončili v rukách reštaurátora, ktorý by mal v blízkej dobe dostať džbán do pôvodnej podoby. Múzeum však ani po nepríjemnej skúsenosti nehodlá predmet lepšie chrániť a mieni presadzovať ideu „voľne prístupných“ exponátov.

(min)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok