Dánsko bude mať tri nové ministerstvá. Zamerajú sa nad kyberbezpečnosť aj zelenú politiku

Dánska centristická vláda ohlásila vznik troch nových rezortov. Ministerstvo pre záležitosti Európskej únie chce zriadiť ešte pred prevzatím predsedníctva v Rade Európskej únie v druhej polovici budúceho roka.

Mette Frederiksenová Dánska premiérka Mette Frederiksenová hovorí počas tlačovej konferencie 24. februára 2021 v Kodani. Foto: TASR/AP

Ministerstvo pre mimoriadne situácie má byť konkrétnejšie zodpovedné napríklad za pripravenosť na klimatickú zmenu, ale aj kybernetické útoky. Tretí nový rezort bude mať na starosti realizáciu a koordináciu tzv. zelenej politiky krajiny.

„Dúfam, že by to mohlo inšpirovať zvyšok sveta,“ povedala o tomto novom ministerstve dánska premiérka Mette Frederiksenová. Jej severská krajina si dala za cieľ znížiť do roku 2030 emisie o 70 percent a do roku 2050 dosiahnuť v tomto smere tzv. čistú nulu.

Frederiksenová neuviedla, kto nové rezorty povedie. Nepriblížila ani to, či ich zriadenie znamená, že zaniknú niektoré iné súčasné ministerstvá. Na platforme X však avizovala, že zmeny oficiálne oznámia vo štvrtok, keď ich vláda predstaví kráľovi Frederikovi X.

(tasr)