Ukrajinci odsúdení za kolaboráciu s Rusmi odmietajú obvinenia

„Nezaslúžim si byť tu," hovorí Tetjana Potapenková, ktorá si odpykáva päťročný trest vo väzení neďaleko Dnipra. Spolu s ďalšími 61 ľuďmi bola odsúdená za kolaboráciu s Rusmi na základe zákona prijatého v roku 2022.

Spoloèné stretnutie SLovákov a Ukrajincov v Košiciach Ilustračný záber. Foto: František Iván/TASR

Tetjana, ktorá pochádza z mesta Lyman, ktoré pol roka okupovala ruská armáda, tvrdí, že jej zámerom bolo len pomôcť miestnym obyvateľom, ktorí potrebovali humanitárnu pomoc.

Ukrajinská prokuratúra však tvrdí, že sa nelegálne ujala oficiálnej funkcie u okupantov a spolupracovala s nimi. Tetjana sa bráni, že v čase okupácie len pokračovala vo svojej dobrovoľníckej práci, ktorú vykonávala už 15 rokov predtým. „Nemohla som opustiť týchto ľudí, vyrastala som medzi nimi,“ hovorí s tým, že rozdávala humanitárnu pomoc, keďže ľudia nemali jedlo ani lieky, informuje stanica BBC.

Zákon o kolaborácii, ktorý Kyjev prijal rýchlo po začiatku invázie, mal odradiť obyvateľov Ukrajiny od spolupráce s Rusmi. Zákon však podľa kritikov, ako je Onysija Syňuková z kyjevského Centra pre ľudské práva Zmina, zahŕňa príliš širokú definíciu kolaborácie. Tento zákon trestá aj činnosti, ktoré neohrozujú národnú bezpečnosť, napríklad pomoc pri distribúcii humanitárnej pomoci.

(mm)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok