Čínsky armádny predstaviteľ varoval USA pred vojenskou tajnou dohodou s Taiwanom

Vysokopostavený predstaviteľ čínskej armády Čang Jou-sia vo štvrtok upozornil USA, že Washington musí zastaviť „vojenskú tajnú dohodu" s ostrovom Taiwan.

Jake Sullivan Jake Sullivan. Foto: TASR/AP

Čang Jou-sia to uviedol počas rozhovorov s poradcom prezidenta USA Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom

„Čína požaduje, aby USA zastavili vojenskú tajnú dohodu s Taiwanom, prestali vyzbrojovať Taiwan a prestali šíriť nepravdivé naratívy súvisiace s Taiwanom,“ povedal Čang Sullivanovi v pekinskom sídle Ústrednej vojenskej komisie.

Štatút samosprávneho ostrova označila za „prvú červenú čiaru, ktorú nemožno prekročiť vo vzťahoch medzi Čínou a USA“.

Sullivan pricestoval v utorok do Pekingu ako prvý poradca USA pre národnú bezpečnosť od roku 2016. Okrem ministra zahraničných vecí Číny Wang Ima rokoval aj s ďalšími vysokými predstaviteľmi. Návšteva sa uskutočnila v čase, keď sa Čína dostala do sporov s americkými spojencami Japonskom a Filipínami.

(tasr, afp)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok