Šéf Telegramu čelí ďalšiemu problému. Platformu začala vyšetrovať aj Európska únia

Zakladateľ Telegramu Pavel Durov po nedávnom zatknutí vo Francúzsku pre údajné obvinenia z krytia detskej pornografie na svojej platforme čelí ďalším komplikáciám.

Telegram: Je absurdné veri, že Durov je zodpovedný za zloèiny Pavel Durov. Foto: TASR/AP

Európska únia začala vyšetrovať Telegram na základe nariadenia o digitálnych službách (DSA) kvôli podozreniu, že Durov úmyselne podhodnotil počet používateľov Telegramu v EÚ, aby sa vyhol prísnejším reguláciám, informuje denník Financial Times.

Durov tvrdí, že Telegram v Únii používa 41 miliónov ľudí, čo je pod hranicou 45 miliónov, pri ktorej by platforma podliehala prísnejším pravidlám. Európska komisia však začala preverovať presnosť týchto údajov.

Ak Komisia uzná Telegram za veľmi veľkú online platformu (VLOP), Durov bude musieť sprístupniť algoritmy a pravidelne informovať o postupoch proti dezinformáciám a iným nelegálnym aktivitám.

Vyšetrovanie EÚ sa spustilo krátko po tom, čo Durova prepustili z väzby vo Francúzsku, kde čelí obvineniam z nedostatočnej spolupráce s úradmi. Durov všetky obvinenia kategoricky odmieta a označuje ich za absurdné.

(mm)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac