Predaj áut v EÚ pokračoval v júli v raste, jeho tempo sa však prudko spomalilo

Po júnovom zotavení pokračoval predaj áut v Európskej únii v raste, tempo rastu sa však prudko spomalilo. Informuj agentúra AFP, ktorá zverejnila údaje Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA).

Na archívnej snímke z apríla 2022 vychádzajú elektrické vozidlá z výrobnej linky automobilky Volkswagen v meste Zwickau, kde pre nízky dopyt po elektromobiloch zvažovali znížiť počet zamestnancov. Foto: TASR Ilustračný záber VW Slovakia. Foto: TASR

Predaj áut v EÚ sa v júli zvýšil medziročne o 0,2 percenta na 852.051. V predchádzajúcom mesiaci, v ktorom sa registrácie vozidiel vrátili k rastu, však tempo rastu dosiahlo 4,3 percenta.

Čo sa týka kľúčových trhov, výsledky boli zmiešané. Zatiaľ čo objem predaja áut v Taliansku a Španielsku vzrástol o 4,7 percenta, respektíve o 3,4 percenta, vo Francúzsku zaznamenal pokles o 2,3 percenta a v Nemecku o 2,1 percenta.

Výrazne sa znížil dopyt po batériových elektrických vozidlách (BEV), ako aj po plug-in hybridoch a autách na benzínový a naftový pohon. Podiel BEV na celkovom trhu EÚ dosiahol v júli 12,1 percenta, pričom pred rokom to bolo 13,5 percenta. Júlový predaj týchto vozidiel klesol medziročne o 10,8 percenta na 102.705.

Objem predaja plug-in hybridov sa v júli znížil o 14,1 %, napriek tomu, že v Nemecku o 3,2 percenta vzrástol. Pokles zaznamenal aj predaj áut na benzínový a naftový pohon. Predaj benzínových áut sa znížil o 7 percent a naftových o 10,1 percenta. Kombinovaný podiel týchto vozidiel potom na celkovom trhu EÚ klesol z 50 percent pred rokom na 46 percent.

Za sedem mesiacov roka sa v EÚ predalo celkovo viac než 6,5 milióna áut. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka to znamená rast o 3,9 percenta. Podľa ACEA je za týmto výsledkom najmä nízka porovnávacia základňa.

(tasr, afp)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac