V Taliansku hrozí výbuch supervulkánu. Predstavili evakuačný plán

Neapolská mestská rada v pondelok predstavila evakuačný plán, ktorý úrady použijú v prípade erupcie v oblasti supervulkánu tzv. Flegrejských polí (Campi Flegrei), informuje TASR podľa agentúry APA.

Italy, Campania, Naples, Certosa di San Martino museum and harbor in Gulf of Naples with Mount Vesuvius in background Neapol. Ilustračná foto: Profimedia.sk

Evakuačný plán by mal byť spolu s obyvateľstvom otestovaný začiatkom októbra. Má sa dotknúť 481-tisíc obyvateľov. Plán predpokladá fázu predbežnej výstrahy, ktorá by mala trvať mesiace alebo aj roky a počas ktorej budú obyvatelia nabádaní, aby sa odsťahovali.

Následne by malo dôjsť k fáze núteného presídľovania, ktorá potrvá 72 hodín. Obyvatelia sa môžu evakuovať autobusmi, vlakmi alebo lodnou dopravou individuálne, ale aj s pomocou úradov. Evakuačné trasy povedú k prístavu a mestskému obchvatu.

Celkovo sa pri evakuácii ráta s počtom 200-tisíc osobných automobilov. Obyvatelia budú následne rozdelení do viacerých talianskych regiónov.

K poslednej erupcii supervulkánu tu došlo 18. marca 1944, pričom výbuch trval desať dní. Aj keď vtedy evakuovali 10-tisíc ľudí, o život prišlo 26 osôb.

(tasr)