V Bielorusku prepustili ďalších 30 ľudí odsúdených za protesty

Medzi omilostenými je 23 mužov a 7 žien. Predošlý mesiac prepustili tiež 30 ľudí, išlo predovšetkým o chorých a starších.

Vladimir Putin Alexander Lukašenko Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

„Všetky tieto osoby splnili povinné podmienky na udelenie milosti, podali žiadosť o milosť, priznali vinu, úprimne oľutovali svoje činy a prisľúbili, že budú viesť život v súlade so zákonom,“ uviedol prezidentský úrad. Kontrolu plnenia týchto záväzkov bude podľa agentúry zabezpečovať bieloruské ministerstvo vnútra.

Ľudskoprávni aktivisti tvrdia, že v Bielorusku väznia naďalej približne 1 400 ľudí za vyjadrenie nesúhlasu s Alexandrom Lukašenkom, ktorý krajinu vedie od roku 1994. Predošlý mesiac omilostil bieloruský prezident 30 väzňov vrátane chorých a starších ľudí. Ďalších 18 omilostili a prepustili začiatkom júla.

Vlna zatýkania otriasla Bieloruskom počas masívnych protestov po sporných prezidentských voľbách v roku 2020. Za ich víťaza vyhlásili Lukašenka, ktorý si tak zabezpečil šieste po sebe idúce funkčné obdobie. Prezident použil políciu a bezpečnostné zložky, aby hromadné protesty potlačili, píše agentúra Reuters.

(tasr)


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok