Taraba: Danko nechce vymeniť ministerstvo za post predsedu parlamentu

Predseda SNS Andrej Danko odmietol ponuku na post predsedu Národnej rady SR výmenou za niektorý z rezortov v gescii SNS. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

Rudolf Huliak Andrej Danko TomᚠTaraba Andrej Danko a TomṠTaraba. Foto: Jakub Kotian/TASR

K návrhu malo prísť na minulotýždňovej koaličnej rade. Predseda SNS však podľa Tarabu takúto možnosť jednoznačne odmietol.

„A tak ak to má byť len v tejto rovine, že post za niektorý z rezortov, kde je nominant SNS, to považujem za uzavretú tému,“ zdôraznil Taraba. „My sme nešli niečo bartrovať, my sme išli do toho s tým, že je potrebné zohľadniť fakt, že Peter Pellegrini sa stal prezidentom aj vďaka hlasom voličov SNS,“ povedal.

Ak teda nemá existovať iná možnosť ako len výmena postu za rezort, SNS sa podľa Tarabu bude sústreďovať na svoju úlohu pri rokovaní o konsolidačnom balíčku.

Raši: Stále sme sa nedohodli

To, že k dohode zatiaľ nedošlo, potvrdil pred stredajším rokovaním vlády aj minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas), ktorý je najvážnejším adeptom na tento post.

„Som na čakačke,“ opätovne skonštatoval Raši s tým, že nevie, kedy dohoda na predsedovi parlamentu v rámci koalície nastane. Verí však, že túto tému otvoria v stredu na koaličnej rade. „Ale či príde k dohode, to vám neviem garantovať. Dnes som prišiel na vládu, možno sem ako minister prídem aj o týždeň,“ poznamenal.

Zopakoval zároveň, že Hlas trvá na napĺňaní aktuálnej koaličnej zmluvy. „Ak má vláda fungovať, musí sa koaličná zmluva dodržiavať či z hľadiska postov, alebo predkladania zákonov,“ upozornil.

Takáč v tom nateraz problém nevidí

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer) eviduje prebiehajúce rozhovory o téme personálneho obsadenia postu predsedu parlamentu, nevidí problém v tom, ak dohoda nenastane ešte pred začiatkom septembrovej schôdze Národnej rady SR.

„Vnímam to tak, že sa to v septembri má vyriešiť,“ uviedol po príchode na rokovanie vlády.

Post je neobsadený už niekoľko mesiacov

Post predsedu parlamentu po minuloročných voľbách zastával Peter Pellegrini. Po jeho zvolení do kresla hlavy štátu sa však v máji funkcie vzdal. Odvtedy je dočasne povereným šéfom NR SR Peter Žiga (Hlas).

Najvážnejším adeptom na tento post je práve Richard Raši (Hlas), koaličná Slovenská národná strana si však tiež robí zálusk na túto pozíciu. To, že by nakoniec funkcia predsedu parlamentu pripadla práve strane Andreja Danka, si vie predstaviť aj premiér Robert Fico (Smer). Zdôraznil však, že je to vyslovene na dohode medzi Hlasom a SNS.

Na vyriešenie tejto situácie vyzval predstaviteľov vládnej koalície koncom augusta aj samotný Pellegrini. „Ak v tejto otázke pretrváva politické napätie, treba hľadať rozuzlenie a neodkladať to. Vládna koalícia musí nájsť spôsob riešenia tohto problému, aby sme v nasledujúcich náročných časoch fungovali v plnohodnotnom režime,“ zdôraznila slovenská hlava štátu.

(gko, tasr)


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok